Proradio vulkan na Havajima: Izdato hitno upozorenje stanovništvu (FOTO/VIDEO)

03.06.2024

23:46

0

Vulkan Kilauea je eruptirao više od 60 puta od svog nastanka 1800-ih godina, a efekti njegovih erupcija su isti

Proradio vulkan na Havajima: Izdato hitno upozorenje stanovništvu (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/U.S. Geological Survey via AP

Havajska vulkanska opservatorija Geološkog zavoda Sjedinjenih Država (USGS) izdala je upozorenje nakon erupcije vulkana Kilauea, koji je eruptirao u Nacionalnom parku Havajski vulkani posle ponoći.

U upozorenju je naznačeno da su trenutni nivo uzbune za vulkan i šifra boja avijacije označeni kao upozorenje crvenom bojom, što znači da se očekuje da će pepeo biti na zemlji i u atmosferi.

Vulkan Kilauea nastao je pod vodom pre oko 280.000 godina i najmlađi je i najaktivniji vulkan na Havajima prema Službi nacionalnih parkova (NPS).

Stanovnici Havaja veruju da je ovaj vulkan dom vulkanskog božanstva Pelehonuamea, što je ime za havajsku boginju vulkana i vatre.

Vulkan Kilauea je eruptirao više od 60 puta od svog nastanka 1800-ih godina, a efekti njegovih erupcija su isti.

Tanjug/U.S. Geological Survey via AP
 

Erupcije oslobađaju visoke nivoe vulkanskog gasa, koji se prvenstveno sastoji od vodene pare, ugljen-dioksida i sumpor-dioksida koji se ispuštaju u atmosferu.

Sumpor dioksid bi takođe mogao da stvori vulkanski smog (vog) - izmaglicu koja se sastoji od gasa i aerosola čestica i kapljica nastalih kada gasovi emitovani iz vulkana stupaju u interakciju sa sunčevom svetlošću, atmosferskim kiseonikom, vlagom i prašinom.

Vog može biti opasan po zdravlje za stanovnike i goste sa istorijom respiratornih problema prema USGS-u. Sumpor dioksid takođe može izazvati iritaciju kože, iritaciju tkiva i sluzokože u očima, nosu i grlu, kao i respiratorne probleme.

Pojedinci takođe mogu patiti od simptoma sličnih gripu, nedostatka energije i biti izloženi velikom riziku od nezgoda tokom vožnje u saobraćaju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike