Malezijac spasen iz ledene pećine na Aljasci sa visine od 6.000 metara: Prevezen u bolnicu zbog ozbiljnih ozeblina i hipotermije

01.06.2024

19:44

0

Planinar koji je bio sa njim je stradao

Malezijac spasen iz ledene pećine na Aljasci sa visine od 6.000 metara: Prevezen u bolnicu zbog ozbiljnih ozeblina i hipotermije
Planina Denali - Copyright AP Photo/Becky Bohrer, File

Državljanin Malezije spasen je iz ledene pećine na visini od 6.000 metara, na planini Denali, u istoimenom američkom nacionalnom parku u saveznoj državi Aljaska, dok je planinar koji sa njim bio nastradao.

Planina Denali je najviši vrh Severne Amerike.

Operacija spasavanja je počela u utorak kada je Nacionalna gorksa služba dobila poziv za pomoć od tima uznemirenih malezijskih planinara koji su se uputili ka vrhu, preneo je Vašington tajms.

Jedan od planinara iz tima, 48-godišnji muškarac, spašen je istog dana nakon što je uspeo da siđe do kampa na visini od 5.000 metara, saopštili su zvaničnici parka.

Spašeni muškarac odveden je na lečenje zbog teških ozeblina i hipotermije. Dvojica drugih muškaraca, 36-godišnjak i drugi 47-godišnjak, ostali su da u ledenoj pećini na visini od 6.000 metara, odnosno u delu glečera neposredno ispod vrha planine nadmorske visine 6.190 metara.

Oblaci i vetar sprečili su spasioce da stignu do dvojice zarobljenih planinara u sredu i četvrtak, ali su uspeli da dođu do njih juče, kada su spasili malezijskog državljanina, koji im je rekao da je drugi planinar preminuo pre nekoliko dana.

Preživeli je evakuisan i spušten niz planinu do ambulante, a lokalni zvaničnici nisu naveli težinu njegovih povreda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike