Ribari danima bili zarobljeni na pustom ostrvu, ispisali "UPOMOĆ" na pesku: Kad su spasioci došli, svi su ostali bez teksta

12.04.2024

11:07

0

Da nisu poslagali palmino lišće, verovatno ne bi bili pronađeni

Ribari danima bili zarobljeni na pustom ostrvu, ispisali "UPOMOĆ" na pesku: Kad su spasioci došli, svi su ostali bez teksta
Copyright US Coast Guard Forces Micronesia

Tri ribara koji su više od nedelju dana bili nasukani na udaljenom pacifičkom atolu spašeni su nakon što su u pesku ispisali reč "Upomoć" ("Help") koristeći veliko palmino lišće.

Posada američke obalske straže Olivera Henrija spasla je u utorak muškarce u 40-im godinama sa atola Pikelot, dela Saveznih Država Mikronezije, nakon što je njihova poruka primećena iz vazduha.

Da sve bude još neobičnije, ispostavilo se da je jedan od članova spasilačkog tima Obalske straže koji je izašao na obalu da ih spase njihov rođak, sa istim prezimenom, i da govori njihov lokalni jezik.

Tri ribara su nestala kad su otišla na uskršnju pecarsku ekspediciju u svom malom čamcu, a preživeli su jedući kokosove orahe, kako su rekli svojim spasiocima.

Zvaničnici obalske straže rekli su da muškarci možda ne bi bili pronađeni da nije bilo poruke od palminog lišća.

- U želji da budu pronađeni, napisali su "UPOMOĆ“ na plaži koristeći palmino lišće, što je ključni faktor u njihovom pronalaženju - rekla je poručnik Čelsi Garsija u saopštenju.

Potraga je već bila u toku nakon što su rođaci obavestili vlasti da su muškarci krenuli sa atola Polovat, oko 185 kilometara od mesta gde su spašeni, ali da se nisu vratili. Njihovo plovilo, tradicionalni čamac, imalo je samo jedan vanbrodski motor.

Potragu su otežali loši vremenski uslovi, a poruku na plaži uočio je izviđački avion američke mornarice P-8A sa sedištem na Okinavi u Japanu, dok je posada aviona obalske straže HC-130J Herkules bacila radio-paket i hranu na ostrvo.

Muškarci su izjavili da su dobrog zdravlja i da su jeli kokosove orahe i pili iz bunara sa slatkom vodom na atolu koji je povremeno odmorište za mikronezijske ribare. Spasavanje je sprovedeno u utorak, a Judžin Hališlius iz obalske straže jedan je od prvih koji su izašli na obalu.

- Mogao sam da im pročitam na licima: "Vau! Ko je ovaj tip koji govori naš jezik?“ - rekao je Hališlijus za CNN u četvrtak, dodajući da su bili dodatno iznenađeni kada im je rekao svoje ime.

- Svet je lud, zapravo sam otkrio da sam u srodstvu sa njima. Nisu mogli da veruju da sam sa obalskom stražom i da pokušavam da ih spasem - kazao je on za američki medij.

Muškarci su mu rekli da je njihov čamac preplavilo uzburkano more i da je vanbrodski motor bio pod vodom, pa su zbog toga odveslali do atola.

Pikelot je malo i udaljeno koralno pusto ostrvo od samo 12 hektara, više od 640 kilometara jugoistočno od Guama.

Skoro identično spasavanje odigralo se pre četiri godine kada su trojica mornara ostali bez goriva i odlutali na atol, gde su ispisali poruku „SOS“ koristeći palmino lišće.

Njihova poruka je primćena iz aviona američkog vazduhoplovstva koji je punio gorivo i nekoliko dana kasnije ih je pokupio mikronezijski patrolni čamac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike