Zbogom krvavi "mirovnjaci": Amerikanci odlaze iz Iraka posle 22 godine

01.06.2024

07:25

0

Iraku ne trebaju snage UN i oni odlaze do 31. decembra 2025.

Zbogom krvavi "mirovnjaci": Amerikanci odlaze iz Iraka posle 22 godine
Ilustracija - Copyright Profimedia

Savet bezbednosti UN jednoglasno je doneo odluku da se politička misija UN u Iraku uspostavljena 2003. godine, posle invazije predvođene SAD-om, kada je svrgnut bivši predsednik Sadam Husein, završi do 31. decembra 2025. godine.

Iračka vlada je u pismu od 8. maja zatražila od SB da misija bude završena do kraja 2025. godine, prenosi AP.

Rezolucijom izglasanom u petak produžava se mandat Misije pomoći Ujedinjenih nacija u Iraku, poznate kao UNAMI, do 31. decembra 2025. godine, kada će sav njen rad biti okončan. Misija je uspostavljena sa ciljem da koordiniše postkonfliktnim humanitarnim aktivnostima i rekonstrukcijom, kao i da pomogne uspostavljanje reprezentativne vlade u zemlji.

Irački premijer: Možemo mi i sami

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani smatra da su iračke bezbednosne snage sposobne da se izbore sa preostalim ćelijama Islamske države u zemlji i da više nije potrebno prisustvo koalicije, navodi američka agencija.

U rezoluciji koju su predložile SAD traži se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da do 31. decembra ove godine pripremi plan za prelazni period i zatvaranje misije u konsultacijama sa iračkom vladom tako da UNAMI može da počne da prebacuje svoje zadatke i povlači osoblje i imovinu.

Savet bezbednosti saopštio je da podržava iračke napore ka stabilizaciji, uključujući borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, ekstremista Al Kaide i njihovih pridruženih grupa. Odluka Saveta bezbednosti doneta je u trenutku kada Irak takođe traži da se ukine vojna koalicija formirana za borbu protiv pripadnika Islamske države u toj zemlji, navodi AP.

Oko 2.500 američkih vojnika raspoređeno je u Iraku, uglavnom u vojnim objektima u Bagdadu i na severu zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike