Misterija pada Raisijevog helikoptera: Saopšteni novi detalji iz istrage, isključena još jedna opcija

30.05.2024

14:30

0

Uzrok incidenta još nije utvrđen, a jedna po jedna teorija polako se pokazuju kao nemoguće

Misterija pada Raisijevog helikoptera: Saopšteni novi detalji iz istrage, isključena još jedna opcija
Copyright Profimedia

Iranski istražitelji tek treba da utvrde šta je izazvalo pad helikoptera u kom je stradao predsednik Ebrahim Raisi, ali su isključili sabotažu kao opciju, javila je u sredu državna televizija IRIB.

Helikopter Bell 212 američke proizvodnje koji je prevozio Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahjana srušio se 19. maja u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan i svi u njemu su poginuli. Glavni štab iranske vojske dobio je zadatak da istraži uzrok.

- Eksplozija koja je mogla da se dogodi kao rezultat sabotaže tokom leta ili nekoliko sekundi pre sudara sa brdom je isključena - navodi se u saopštenju Generalštaba, a prenosi IRIB.

Nakon pregleda dokumenata i zapisa u vezi sa predsedničkim avionom, "nisu pronađeni nikakvi kvarovi koji bi mogli da utiču na nesreću u pogledu popravke i održavanja", dodala je vojska. Isto tako, težina helikoptera pri poletanju bila je "u okviru dozvoljene granice".

Predsednički helikopter je poslednji put komunicirao sa druge dve letelice u grupi 69 sekundi pre pada i nije poslao signal za hitne slučajeve, navodi se u izveštaju. Problem sa radijima je takođe isključen, pošto su dva preostala helikoptera nastavila da komuniciraju, dok među ostacima predsedničke letelice nisu otkriveni "nikakvi tragovi elektronskog ratovanja".

Uzrok incidenta još nije utvrđen, saopštio je Generalštab. Međutim, u njihovom izveštaju se navodi da vremenske prilike duž povratne rute "treba dalje istražiti", s obzirom na najnovija dokumenta i izjave pilota i putnika iz preživelih helikoptera. 

Raisi je sahranjen prošle srede u svom rodnom gradu Mahšadu. Vlada u Teheranu saopštila je da če izbori za njegovog naslednika biti održani 28. juna. U međuvremenu, potpredsednik Mohamed Mokhber trenutno je vršilac dužnosti uz blagoslov vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike