Prva poseta predsednika Francuske posle 24 godina: Makron doputovao u Nemačku (FOTO)

26.05.2024

22:16

0

Francuski predsednik je u obraćanju ukazao na značaj francusko-nemačkih odnosa za mir i napredak Evrope

Prva poseta predsednika Francuske posle 24 godina: Makron doputovao u Nemačku (FOTO)
Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas posle podne u trodnevnu posetu Nemačkoj, prvu zvaničnu posetu nekog francuskog predsednika Berlinu nakon 24 godine.

Francuski predsednik je, u pratnji supruge Brižit Makron, započeo posetu Nemačkoj sastankom u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Makron je sa Štajnmajerom učestvovao na "Fešti demokratije" povodom proslave 75 godina nemačkog ustava, usvojenog 23. maja 1949.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Francuski predsednik je u obraćanju ukazao na značaj francusko-nemačkih odnosa za mir i napredak Evrope, dok je Štajnmajer rekao da postoji nesporazum kada se govori o nerazumevanje između Nemačke i Francuske, dodajući da su dve zemlje i pored različitih tradicija, istorija i stavova uspele da imaju odlične odnose.

Štanmajer je ocenio da se i pored "različitih polaznih tačaka na kraju uvek dogovorimo".

- Kada se Nemačka i Francuska dogovore, uvek imamo veliki napredak u Evropi - saglasni su Markon i Štajnmajer.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Makron je istakao da su predstojeći izbori za Evropski parlament veoma važni jer Evropa nikada nije imala toliko unutrašnjih i spoljnih neprijatelja kao sada.

- Nikada nismo imali toliko neprijatelja iznutra i spolja - rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi za to su sukob u Ukrajini, kao i ekonomski izazovi povezani sa dekarbonizacijom kontinenta, uz očuvanje blagostanja.

On je ukazao i na krizu demokratije u Evropi.

AP Photo/Markus Schreiber
 

- Došli smo u situaciju da se demokratija dovodi u pitanje. Ekstremni nacionalisti olako iznose svoje stavove, ali treba se pitati šta bi bilo da su oni bili na vlasti proteklih godina. Evropa bi bila podeljena, prepustili bismo Ukrajinu Rusiji, ne bismo imali vakcinu. U našim demokratijama smo se navikli na nju i zaboravili da se borimo - naglasio je on.

Makron je izrazio uverenje da treba glasati za Evropu, jer je ona jedina koja garantuje odgovore na izazove.

Štajnmajer je istakao da je Makronova poseta i prisustvo proslavi važnog jubileja koji slavi demokratiju, dokaz da je potrebno jedinstvo demokratskih snaga u Evropi.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Ukazao je da je sukob u Ukrajini nešto što dovodi u pitanje sve za šta se Evropa borila, i dodao da ga raduje što EU nije dozvolila da je taj sukob podeli.

Nemački predsednik je poručio da Ukrajina "ne mora da brine, jer su Nemačka i Francuska uz nju".

Nakon obraćanja, Makron i Štajnmajer razgovarali su sa građanima koji su prisustvovali obeležavanju sedam i po decenija Osnovnog zakona, a zatim se uputili na zvanični bilateralni sastanak u palati "Belvi", sedištu nemačkog predsednika.

Makron će se u ponedeljak uputiti u Drezden, gde će održati govor ispred crkve koju su uništili zapadni saveznici u Drugom svetskom ratu, a utorak će krenuti u Minster.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike