Gori nekad egzotično ostrvo, raste broj mrtvih i ranjenih! Teško naoružani francuski specijalci na ulicama! (FOTO/VIDEO)

18.05.2024

23:33

0

Stanovnici su prijavili da su tokom noći čuli pucnjavu, zvuk helikoptera i "velike eksplozije"

Gori nekad egzotično ostrvo, raste broj mrtvih i ranjenih! Teško naoružani francuski specijalci na ulicama! (FOTO/VIDEO)
Francuski specijalci na ulicama Nove Kaledonije - Copyright Profimedia

Još jedna osoba je poginula, a dve su povređene u Novoj Kaledoniji dok službe bezbednosti pokušavaju da zavedu red nakon pet noći nereda i pljački, u kojima je poginulo ukupno šest osoba.

Novi incident dogodio se u severnom delu arhipelaga Kala-Gomen, rekao je vojni general Nikolas Mateos.

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom Numeom, gde su ulice zatrpane ruševinama nakon još jedne noći nasilja. Nekoliko stotina ljudi je do sada povređeno.

 

 

Reporteri francuske novinske agencije AFP videli su izgorela vozila i zgrade u gradskoj četvrti Magenta, kao i policiju koja pokušava da ponovo uspostavi kontrolu.

Stanovnici su prijavili da su tokom noći čuli pucnjavu, zvuk helikoptera i "velike eksplozije". Moguće je da su to bile detonacije gasnih boca unutar zapaljenih zgrada.

 

 

Veruje se da su uzroci nemira ekonomska kriza, socijalne tenzije i politička borba između aktivista za nezavisnost i francuskih vlasti.

Zvanični Pariz optužio je separatističku grupu poznatu kao CCAT da stoji iza nereda.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je niz sastanaka zbog razvoja događaja u regionu i proglasio vanredno stanje, dajući izvršnoj vlasti više ovlašćenja da stavi situaciju pod kontrolu.

 

 

Kako je ranije navedeno, protesti su uslijedili nakon predložene reforme izbornog tijela na ovoj teritoriji, za koju dio političke scene tvrdi da bi oslabila zastupljenost autohtonog kanačkog stanovništva, piše Klik.ba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike