Majmuni počeli da terorišu građane: Okupirali grad, stanovnici krenuli da ih love (VIDEO/FOTO)

25.05.2024

17:07

0

Česti sukobi sa ljudima naterali su vlasti da smanje broj životinja koje su simbol Lopburija

Majmuni počeli da terorišu građane: Okupirali grad, stanovnici krenuli da ih love (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Stanovnici tajlandskog grada Lopburija pokrenuli su akciju protiv majmuna u svom gradu koristeći zrelo tropsko voće kako bi ih namamili u kaveze. Ove životinje su postale simbol grada koji se nalazi oko 150 kilometara severno od Bangkoka.

U Lopburiju živi oko 2.500 majmuna, ali česti sukobi sa ljudima naterali su vlasti da smanje njihov broj. Pojavili su se brojni snimci koji prikazuju sve agresivnije ponašanje majmuna, uključujući krađe hrane od meštana i nanošenje povreda.

 

 

Prva faza plana, predstavljena juče, uključuje namamljivanje majmuna u kaveze njihovom omiljenom hranom. Gradonačelnik Čamroen Salačip izjavio je da majmuni prouzrokuju ekonomsku štetu jer prodavnice beleže pad prihoda, a mnoga mesta su oštećena.

 

 

Gradonačelnik je dodao da je Lopburi skoro "napušten grad".

- Kada završimo operaciju, sprovešću veliko čišćenje grada i prefarbati sve zgrade kako bih povratio poverenje građana - rekao je.

 

 

U prvoj fazi akcije, hvatači su uspeli da uhvate tri makakija koji su privučeni voćem rambutan završili u klopci.

Oko 30 majmuna je uhvaćeno širom grada. Kavezi su postavljeni na ulicama početkom nedelje kako bi se majmuni navikli na njih i smatrali ih manjom pretnjom. Očekuje se da će operacija hvatanja majmuna naići na određene prepreke.

 

 

Iz tajlandskog Odeljenja za nacionalne parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka veruju da će se majmuni brzo prilagoditi kada shvate šta se desilo njihovim prijateljima.

 

 

Uhvaćenim majmunima se daju sedativi kako bi prošli zdravstvene preglede, zatim ih čiste, sterilizuju i tetoviraju za lakšu identifikaciju i evidenciju.

 

 

Nakon toga, majmuni će biti prebačeni u velike ograđene prostore van centra grada dok se ne pronađe stalni dom za njih. Neki majmuni će biti pušteni na slobodu kako bi se očuvala slika Lopburija kao grada majmuna u Tajlandu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike