Zabeležen drugi slučaj ptičijeg gripa kod ljudi: Krava zarazila čoveka

24.05.2024

07:31

0

Zdravstveni zvaničnici savetuju građane da ne piju sirovo mleko zbog zaraženih krava, uprkos influenserima koji ga promovišu na društvenim mrežama

Zabeležen drugi slučaj ptičijeg gripa kod ljudi: Krava zarazila čoveka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Radniku na farmi u saveznoj državi Mičigen dijagnostikovan je ptičiji grip, objavili su državni zdravstveni zvaničnici u saopštenju. Ovo je drugi slučaj kod čoveka povezan sa trenutnom epidemijom ptičijeg gripa koja se pojavila kod muznih krava u SAD.

Pacijent koji je bio u kontaktu sa kravama za koje se pretpostavlja da su zaražene imao je blage simptome infekcije oka i oporavio se, navodi se u saopštenju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

''Rizik za javnost je i dalje nizak", rekli su zdravstveni zvaničnici Mičigena, prenosi CBS njuz.

Kako je naveo CDC, bris nosa osobe je bio negativan na virus, ali bris oka bio je pozitivan, "što ukazuje na infekciju oka". Istraga je u toku kako bi se saznalo više detalja o situaciji radnika.

Prvi slučaj, koji je takođe bio blag i predstavljen kao konjuktivitis sa infekcijom oka, desio se krajem marta, nakon što je radnik na farmi u Teksasu došao u kontakt sa stokom za koju se sumnja da je zaražena.

Od 2020. godine, virus ptičjeg gripa H5N1, koji se takođe naziva HPAI ili visokopatogena ptičja influenca, 'izazvao je veliki broj morbiditeta i mortaliteta kod životinjskih vrsta širom SAD, prema Službi za ribe i divlje životinje. Virus koji prenose ptice selice takođe je pogodio jata živine u brojnim državama.

Službenici javnog zdravlja pomno prate da li postoje znaci da virus mutira kako bi se lakše preneo. Zdravstveni zvaničnici savetuju građane da ne piju sirovo mleko zbog zaraženih krava, uprkos influenserima koji ga promovišu na društvenim mrežama.

CDC je okarakterisao je konzumaciju sirovog mleka kao visokorizičnu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike