Vojni avioni stigli u Novu Kaledoniju! Evakuacija se sprovodi po hitnom postupku, na ulicama opsadno stanje (VIDEO/FOTO)

21.05.2024

14:45

0

Aerodrom je zatvoren za komercijalne letove, ali su okolne države organizovale transport za svoje građane

Vojni avioni stigli u Novu Kaledoniju! Evakuacija se sprovodi po hitnom postupku, na ulicama opsadno stanje (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug/LAC Adam Abela/Royal Australian Airfare via AP

Australija i Novi Zeland najavili su slanje državnih aviona kako bi evakuisali svoje građane iz Nove Kaledonije, francuske prekomorske teritorije, gde su letovi obustavljeni zbog nasilnih protesta izazvanih izmenom izbornih zakona. Nedugo zatim avioni su se pojavili na aerodromu u prestonici gde je počela evakuacija građana.

Tanjug/LAC Adam Abela/Royal Australian Airfare via AP
 

Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters izjavio je da je povratak građana hitan prioritet nakon sastanka sa kolegama iz Francuske i Australije, gde je dogovorena evakuacija. U akciji će učestvovati avioni odbrambenih snaga Australije i Novog Zelanda.

 

 

Francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji saopštila je da je aerodrom i dalje zatvoren za komercijalne letove, te da će poslati vojsku da štiti javne zgrade.

Tanjug/LAC Adam Abela/Royal Australian Airfare via AP
 

Portparolka francuske vlade, Priska Teveno, najavila je da će predsednik Emanuel Makron otići u Novu Kaledoniju da uspostavi misiju. Nemiri su počeli 13. maja nakon izmena zakona koje omogućavaju većem broju francuskih državljana da glasaju na lokalnim izborima, što prema domorodačkim liderima umanjuje politički uticaj domorodaca.

Kontingent od 1.700 pripadnika policije iz Francuske već je stigao na ostrvo.

 

 

Fotografije i snimci iz Nove Kaledonije prikazuju izgorele automobile, improvizovane blokade i duge redove ispred supermarketa. Vlasti su proglasile vanredno stanje, uključujući noćni policijski čas i zabranu javnih okupljanja, prodaje alkohola i nošenja oružja.

 

 

Francuska vlada tvrdi da su promene potrebne za demokratizaciju izbora, ali je predsednik Makron ponudio dijalog sa separatističkim i profrancuskim grupama na ostrvu.

Aerodrom u prestonici Numea zatvoren je za komercijalne letove od 14. maja i biće zatvoren bar do subote.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike