Si: Radujem se radu sa Orbanom da bi postigli rezultate opipljive saradnje

10.05.2024

17:36

0

Si je boravio u Mađarskoj, povodom obeležavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje

Si: Radujem se radu sa Orbanom da bi postigli rezultate opipljive saradnje
Si Đinping - Copyright Profimedia

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da se raduje zajedničkom radu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da bi postigli rezultate njihove "opipljive" saradnje.

"Kineski visokokvalitetni razvoj i otvaranje pružiće više mogućnosti za Mađarsku", rekao je Si na oproštajnoj ceremoniji koju su organizovali Orban i njegova supruga Aniko Levaj organizovali u Budimpešti, prenela je Sinhua.

Oproštajnom ceremonijom Si je završio trodnevnu posetu Mađarskoj, tokom koje su dve države potpisale 18 sporazuma o saradnji i iznele nove planove i ciljeve, rekao je šef pres službe predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Si i njegova supruga Peng Lijuan prethodno su ručali sa Orbanom i Levaj, prenela je MTI. Tokom ručka, Orban je, prema rečima šefa njegove pres službe, naglasio da su se on i Si dogovorili da ojačaju odnose dve države još 2009, kada je Si bio zamenik predsednika, a on sam lider opozicije.

Petnaest godina kasnije, potpisali su 18 sporazuma o saradnji i izneli nove planove i ciljeve, rekao je Orbanov portparol.

Si je boravio u Mađarskoj, povodom obeležavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

Kineski predsednik je doputovao u Budimpeštu posle posete Srbiji 7. i 8. maja, a u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj poseti Francuskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike