Si Đinping otkrio zbog čega voli Srbiju, koju smatra ''kapijom Balkana'': Pomenuo pesmu i film njegove mladosti, Đokovića, Jokića, Kusturicu

09.05.2024

11:01

0

Ova zemlja je vekovima bila stecište raznovrsnih civilizacija na evroazijskom kontinentu, koje su u mnogome oblikovale vredan, ljubazan i nepopustljiv karakter srpskog naroda, rekao je on

Si Đinping otkrio zbog čega voli Srbiju, koju smatra ''kapijom Balkana'': Pomenuo pesmu i film njegove mladosti, Đokovića, Jokića, Kusturicu
Si Đinping - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Kineski predsednik Si Đinping podelio je u sredu svoju posebnu vezu sa srpskim narodom, rekavši da je uživao u jugoslovenskim filmovima i pesmama kada je bio mlad. 

- Jugoslovenski film Most i pesma Bella Ciao, koji izazivaju jaka patriotska i antifašistička osećanja, godinama su bili izuzetno popularni u Kini i postali su moj pratilac u mladosti - rekao je Si na banketu dobrodošlice koji je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je kineski medij Pipls Dejli.

Kineski narod je oduvek gajio posebnu vezu prijateljstva sa Srbijom, rekao je on i dodao da su srpski sportisti Novak Đoković i Nikola Jokić, kao i filmski reditelj Emir Kusturica poznata imena u Kini. 

Si je istakao da je Srbija, koja se nalazi na "zapadu Istoka i istoku Zapada", odavno poznata kao "kapija Balkana".

Ova zemlja je vekovima bila stecište raznovrsnih civilizacija na evroazijskom kontinentu, koje su u mnogome oblikovale vredan, ljubazan i nepopustljiv karakter srpskog naroda, rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u sredu popodne, Si je pomenuo tople pozdrave koje je dobio u zemlji. U utorak uveče, po dolasku Sija, Vučić i njegova supruga, predvodeći delegaciju visokih zvaničnika Srbije, otišli ​​su na aerodrom da lično pozdrave njega i njegovu suprugu, što je bilo veoma dirljivo, rekao je Si.

Pre njihovog sastanka, Vučić je ispratio Sija do perona Palate Srbija. Na trgu ispred Palate, oko 15.000 ljudi iz Srbije mahalo je nacionalnim zastavama Kine i Srbije kako bi izrazilo najtopliju dobrodošlicu Siju. Kineski lider je mahnuo publici, koja je aplaudirala uz ovacije. 

Duboko dirnut toplim dočekom i iskrenim srpsko-kineskim prijateljstvom

Kasnije u susretu sa Vučićem, Si je rekao da je bio duboko dirnut kada ga je na aerodromu dočekao predsednik Vučić zajedno sa mnogim visokim vladinim zvaničnicima koji su priredili svečanu ceremoniju dočeka u njegovoj poseti. 

On je takođe rekao da je duboko dirnut iskrenim prijateljstvom srpskog naroda prema Kini, koji je dobar prijatelj kineskog naroda.

U potpisanom članku objavljenom pre dolaska u Srbiju, on je rekao "Uvek je postojao afinitet između kineskog i srpskog naroda uprkos velikoj udaljenosti između nas".

- Tokom ogorčenog antifašističkog rata i naše izgradnje nacije u prošlom veku, kineski i srpski narodi su sklopili snažno prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor - navodi se u članku. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike