Vujović: Pojedini mediji nastavljaju borbu protiv državnih interesa

10.05.2024

16:29

0

Vujovićeva je navela da u Smederevu, ukupna ulaganja investitora u zelene projekte takođe premašuju 300 miliona dolara

Vujović: Pojedini mediji nastavljaju borbu protiv državnih interesa
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Potpredsednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da "tajkunski mediji nastavljaju svoju borbu protiv državnih interesa" i navela da su ovoga puta otišli korak dalje jer su potpisani memorandum sa Kinom, koji će doprineti zelenom razvoju, nazvali besmislenim.

Ona je navela da potpisati memorandum sa Komisijom za nacionalni razvoj i reforme države koja je svetski lider u ovoj oblasti "za njih nema značaja", podsećajući da je Kina postavila više od devet miliona punjača za električne automobile, dok u prvom kvartalu proizvodnja električnih automobila u toj zemlji beleži rast od 28,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, koja je bila rekordna.

"Kina ima više od 40.000 kilometara brzih železničkih pruga, nedavno je uspešno testirala voz na vodonik i upravo je danas u svetu najpoželjniji partner za brže dostizanje ciljeva Zelene agende", navela je Vujovićeva u saopštenju.

Ona je rekla da ovi podaci jasno ukazuju na, kako je rekla, malicioznost svakom zdravorazumnom čoveku, koji nije zatrovan mržnjom prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Ministarka je navela da je Vučić podigao odnos Srbije sa Kinom na istorijski najviši nivo što je našoj zemlji donelo investicije koje su značajno podigle kvalitet života u Boru, Smederevu, Zrenjaninu.

Ukazala je da su samo investitori u Boru uložili više od 300 miliona dolara, uz značajno povećanje životnog standarda građana koji tamo žive. Broj zaposlenih u kineskim kompanijama je u 2023. godini bio za više od 2.000 veći u odnosu na 2018. godinu, pre dolaska investitora. Prosečna zarada u kineskim kompanijama premašila je iznos od 1.000 evra, istakla je ona.

Vujovićeva je navela da u Smederevu, ukupna ulaganja investitora u zelene projekte takođe premašuju 300 miliona dolara, dok istovremeno raste iznos plata za čak 5.000 zaposlenih u železari.

"Sa druge strane, građani pamte i period do 2012. godine, za vreme njihove vlasti, kada se malo pričalo o rekordnom prilivu investicija, a mnogo više o rekordnoj stopi nezaposlenosti.

O emisijama štetnih čestica i boljem kvalitetu vazduha nije ni bilo reči, jer su u fokusu bile devastirana industrija i zakatančene fabrike. Ko se 'sprdao' sa građanima Srbije pokazali su izbori 17. decembra, kada je politika Srpske napredne stranke dobila apsolutnu podršku da nastavi razvoj Srbije, a na našem putu rasta, bitnu ulogu imaće čelično prijateljstvo Srbije sa Kinom", rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike