Svetu je potreban Tramp: Boris Džonson ne veruje da će bivši predsednik SAD napustiti Ukrajince

20.01.2024

22:15

0

Džonson je naveo da bi, ako Tramp podrži Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije, njegovo obnovljeno vođstvo "moglo biti velika pobeda za svet"

Svetu je potreban Tramp: Boris Džonson ne veruje da će bivši predsednik SAD napustiti Ukrajince
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Bivši britanski premijer Boris Džonson podržao je Donalda Trampa uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru, navodeći da bi njegov povratak u Belu kuću mogao biti "baš ono što svetu treba".

U svojoj nedeljnoj kolumni za "Dejli mejl", Džonson je naveo da bi, ako Tramp podrži Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije, njegovo obnovljeno vođstvo "moglo biti velika pobeda za svet".

"Jednostavno ne mogu da verujem da će Tramp napustiti Ukrajince. Naprotiv, pošto je shvatio, kao što sigurno jeste, da s Putinom nema posla, mislim da postoje dobre šanse da će udvostručiti i završiti ono što je započeo – dajući im ono što im je potrebno da pobede", nada se Džonson, dodajući da će, ako to bude slučaj "pod Trampom Zapad biti jači, a svet stabilniji".

Nejasno je otkuda Džonsonu ovakav optimizam po ukrajinskom pitanju, budući da je Tramp više puta dovodio u pitanje nastavak američke podrške Kijevu ako bude ponovo izabran, a takođe se hvalio svojim dobrim odnosom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tramp, koji je takođe više puta otvoreno kritikovao NATO, ranije je ijavio da bi mogao da okonča sukob u Ukrajini za svega 24 sata.

U svojoj kolumni, za koju se šuška da mu "Dejli mejl" plaća milion funti godišnje, Džonson je napisao da se "pripadnici globalnog vouk pokreta" plaše Trampove pobede.

Džonson je naveo i da je bivši predsednik SAD, koji se suočava sa 91 optužbom za krivična dela u četiri krivična slučaja, "uhvaćen kako govori nekoliko nečuvenih stvari".

On je ipak zaključio da "ono što svetu sada treba jeste američki lider čija je spremnost da upotrebi silu i čista nepredvidivost glavno sredstvo odvraćanja neprijatelja Zapada".

Tramp je, kako on navodi, zainteresovan za "odgovarajući sporazum o slobodnoj trgovini" sa Britanijom, nakon što su prošle godine napuštene nade o potpunom trgovinskom sporazumu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike