Tanja je posle žurke krenula biciklom u stan, od tada joj se gubi svaki trag! Njen DNK vodi do svirepog serijskog ubice

29.04.2024

18:12

0

Autor: M. Vu.

U junu 2014. kosti povezane sa studentkinjom pronađene su u šumi u Gronsveldu, ali se ispostavilo da nisu njene

Tanja je posle žurke krenula biciklom u stan, od tada joj se gubi svaki trag! Njen DNK vodi do svirepog serijskog ubice
Tanja Greon - Copyright Preentscreen/Iks

Još nepoznati DNK tragovi iz slučaja serijskog ubice Marka Dutrua nalaze se u Holandskom forenzičkom institutu (NFI) radi poređenja sa slučajem Tanje Groen, koja je nestala od 1993. godine. Državno tužilaštvo u Mastrihtu potvrdilo je te navode.

Studentkinja je nestala u noći sa 31. avgusta na 1. septembar 1993. godine posle žurke dobrodošlice koja je organizovana prve nedelje na univerzitetu u Mastrihtu. Tanja (18), poreklom iz Holandije je biciklom krenula u svoj stan, ali tamo nikada nije stigla. Od tada joj se gubi svaki trag.

Pre oko dve godine, Holandija je podnela zahtev za pravnu pomoć valonskom odeljenju za pravosuđe kako bi joj se omogućilo da uporedi tragove sa slučajem Dutru. Nepoznati tragovi DNK i kosa pronađeni su u kućama i automobilu belgijskog serijskog ubice. Istražitelji intezivno rade na tome da otkriju da li je krvoločni serijski ubica mogao da usmrti i Tanju.

Dutruu je imao poseban metod


Metoda belgijskog serijskog ubice, u kojoj je vukao devojčice sa biciklima u kombi – poput 12-godišnje Sabine Darden u maju 1996. – mogla bi da se uklopi u Tanjin nestanak. Belgijsko ministarstvo pravde je već 1997. istraživalo da li je Tanja Groen jedna od žrtava Marka Dutrua. Njeni roditelji i roditelji brojnih drugih nestalih mladih ljudi bili su u to vreme pozvani da pogledaju oko 4.500 komada odeće i igračaka koje su zaplenjene od Dutrua i njegovih saosumnjičenih. Ovo suočavanje sa "materijalnim dokazima" nije dalo rezultate.

Ipak, pre dve godine ponovo je podnet zahtev za pravnu pomoć. Portparolka Državnog tužilaštva u Mastrihtu potvrdila je da su tragovi prebačeni u NFI na popis.

 

 

„Onda ćemo pogledati koje su istrage još moguće“, rekla je ona. ,,Potrebno je vreme. Ne zna se koliko će ovo trajati. Sve dalje istrage takođe će potrajati."

Nije htela da kaže više o tome. Ostaje nejasno zašto je trebalo toliko dugo da se ispuni zahtev holandske pravne pomoći. U Državnom tužilaštvu o tome ne žele ništa da kažu.

Niz neuspeha

Poslednjih godina, nekoliko bezuspešnih potraga za Tanjom. U junu 2014. kosti povezane sa studentkinjom pronađene su u šumi u Gronsveldu, ali se ispostavilo da nisu njene. U jesen 2019. godine, tim policije u Limburgu je dobio informaciju o mestu gde je Tanjino telo možda bilo zakopano. Policija je istražila to mesto, ali bez rezultata.

Takođe je izvršena nova pretraga na ulici Strabrechtse Heide u opštini Heeze-Leende, mestu koje se stalno pojavljuje u izjavama svedoka od 1990-ih. Ali ponovo se činilo da nema tragova koji bi ukazivali na to da je Tanja sahranjena u posebno razgraničenom području, što je proizašlo iz podataka u istražnom dosijeu.

Preentscreen/Iks
 

 

U decembru 2022. godine, Fondacija Peter R. de Vries je nudila nagradu od milione evra za informaciju od Tanji, ali do danas se niko nije javio.

Ubijao sa suprugom, tvrdio da radi sa političarima

Serijski ubica pedofil u Belgiji, Mark Dutru oteo je i silovao šest devojčica uzrasta između osam i 19 godina, od kojih su dve devojčice ubijene, a dve umrle. Zločine je počinio tokom 1995. i 1996. godine sa tadašnjom suprugom Mišel Marten. Belgijski mediji nazvali su ih "par iz pakla". Imali su troje svoje dece, ali ih to ni na koji način nije sputavalo da otimaju tuđu decu, zatvaraju ih u mračne podrume i seksualno se iživljavaju nad njima.

Dutru je rođen 1956. godine kao najstarije od petoro dece. Njegovi roditelji, oboje nastavnika, otišli su iz Belgije u Kongo, ali su se vratili na početku krize u Kongu kada je Dutru imao četiri godine. Razveli su se 1971. i Mark je ostao da živi sa majkom.

Prvi put se oženio kada je imao svega 19 godina. U prvom braku je dobio dvoje dece, ali se razveo 1983. godine. Bio je nezaposleni električar i imao dugu kriminalnu prošlost, uključujući osude za krađu automobila, pljačke i trgovinu drogom. Tada je već bio u vezi sa Mišel Marten. Ubrzo su dobili troje dece, a formalno su se venčali 1989. godine dok su bili u zatvoru. Razveli su se 2003. godine, takođe dok su bili u zatvoru.

Preentscreen/Iks
 

U februaru 1986. Dutru i Marten su uhapšeni zbog otmice i silovanja pet devojčica. U aprilu 1989. Dutru je osuđen na trinaest i po godina zatvora, a Marten je dobila kaznu od pet godina. Međutim, zbog dobrog ponašanja u zatvoru Dutru je pušten na uslovnu slobodu već u aprilu 1992. godine, nakon što je odslužio samo tri godine zatvora. Posle njegovog puštanja, Komisija za uslovni otpust primila je pismo od Dutruove majke, u kojem je ona napisala da je sigurna kako njen sin nešto planira, mada ne zna tačno šta. Na pismo joj niko nije odgovorio.

Ujedno, Dutru je uverio psihijatra da je psihijatrijski nesposoban za rad, što je rezultiralo time da dobije državnu penziju. Dobio je i recepte za pilule za spavanje i sedative, koje je kasnije davao svojim žrtvama.

Zajedno sa suprugom i jednim saradnikom Dutru je ponovo uhapšen 1996. godine. Policajci su tokom racije u jednoj od njegovih sedam kuća, od koje je u tri podrume pretvorio u mučilišta za devojčice, pronašla i oslobodila dve devojčice starosti 12 i 14 godina.

Sve vreme dok je proces trajao pretpostavljalo se, na čemu je i sam Dutru insistirao, da on vodi pedofilski lanac u koji su bili umešani i neki visoko pozicionirani belgijski političari i policajci. 

Zbog otmica, silovanja i ubistava osuđen je na doživotni zatvor, ali je 2013. godine podneo zahtev za uslovni otpust koji mu je, ovaj put, odbijen. Slučaj pedofila Dutrua je bio toliko zloglasan da je više od trećine Belgijanaca koji su se prezivali Dutru promenilo svoje prezime.

Mišel Marten, supruga Marka Dutrua, odslužila je kaznu i izašla iz zatvora 2012. godine. Od tada se skriva od javnosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike