Švajcarski ministar ukazao na besmislenost samita o Ukrajini: Mirovni sporazum je nemoguć bez Rusije

11.04.2024

15:17

0

Diplomata je priznao da će Moskva morati da bude uključena "pre ili kasnije, ali ne nužno od prvog dana“

Švajcarski ministar ukazao na besmislenost samita o Ukrajini: Mirovni sporazum je nemoguć bez Rusije
Copyright Profimedia

Svi diplomatski napori za rešavanje ukrajinskog sukoba biće beskorisni ako Rusija ne bude uključena u proces, rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

Švajcarska planira da bude domaćin ukrajinske mirovne konferencije na visokom nivou u junu 2024. u letovalištu Burgenstok u blizini jezera Lucern, nastojeći da "stvori zajedničko razumevanje okvira koji je povoljan“ za okončanje sukoba i uspostavi "konkretnu mapu puta“ za mir.

Raniji medijski izveštaji sugerisali su da bi na događaju moglo biti prisutno do 100 zemalja. Rusija je, međutim, signalizirala da neće prisustvovati, čak i ako bude zvanično pozvana. Tvrdi se da će skup promovisati "formulu mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja zahteva da se Moskva povuče sa svih teritorija za koje Kijev tvrdi da su njegove i stvaranje tribunala za krivično gonjenje Rusije za navodne ratne zločine. Moskva je odbacila inicijativu kao "odvojenu od stvarnosti“.

Obraćajući se novinarima u sredu, Kasis je napomenuo da će konferencija biti organizovana na zahtev Zelenskog, dodajući da postoje dovoljni uslovi da se ostvari snažan pritisak na uspostavljanje mira.

- Prva zemlja sa kojom smo razgovarali posle Ukrajine bila je, naravno, Rusija. Jer nijedan mirovni proces ne može da se odvija bez Rusije, čak i ako ona neće biti prisutna na prvom sastanku - rekao je on.

Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Diplomata je priznao da će Moskva morati da bude uključena "pre ili kasnije, ali ne nužno od prvog dana“, sugerišući da bi se prva konferencija mogla fokusirati na to "kako tačno pozvati Rusiju i koju ulogu joj dati“.

Ponavljajući te opaske, švajcarska predsednica Viola Amherd upozorila je da uspeh samita nikako nije zagarantovan.

- Alternativa bi bila da ništa ne činimo... Nećemo potpisati mirovni plan na ovoj konferenciji. Mislimo da će biti druge konferencije, ali želimo da započnemo proces sa ovom - kazala je ona.

Iako Moskva namerava da bojkotuje mirovnu konferenciju u Švajcarskoj, ona tvrdi da je otvorena za razgovore o Ukrajini, kako direktno tako i sa zapadnim pristalicama Kijeva.

Međutim, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je prošlog meseca da Kijev mora da ukine zabranu angažmana sa aktuelnim ruskim rukovodstvom pre nego što počnu pregovori. Taj ukaz potpisao je Zelenski u jesen 2022. nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike