Poljoprivrednici blokirali Brisel: Zapalili vatru na trgu, pa traktorima napravili prsten oko njega (VIDEO/FOTO)

26.03.2024

17:52

0

Broj okupljenih je bio manji nego na prethodnim demonstracijama ove godine, ali nije bilo ništa manje burno

Poljoprivrednici blokirali Brisel: Zapalili vatru na trgu, pa traktorima napravili prsten oko njega (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Poljoprivrednici su u utorak ujutru stigli u Evropsku četvrt Brisela, protestujući protiv politike za koju kažu da im uništava posao.

 

 

Prsten traktora kružio je trgom Luksemburg ispred Evropskog parlamenta, gde su se farmeri gurali oko vatre, dok se pesma „Stayin’ Alive“ grupe Bee Gees orila iz zvučnika.

 

 

Traktori su blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija, a saobraćaj je obustavljen u Rue de la Loi, jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Briselu, koja je u utorak bila obavijena crnim dimom.

Poljoprivrednici širom Evrope već mesecima protestuju protiv birokratije EU, globalnih trgovinskih sporazuma i novih zelenih zahteva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) bloka.

Broj okupljenih je bio manji nego na prethodnim demonstracijama ove godine, ali nije bilo ništa manje burno jer su farmeri gađali policajce jajima, palili gomile sena i guma, trubili i bacali petarde.

 

 

Gomila demonstranata se suočila licem u lice sa policijskom barikadom koja ih je sprečila da stignu do Evropske komisije.

 

 

- Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde da se zabavimo. Situacija farmera u Evropi je zaista loša. Mi smo marginalizovani - rekao je za "Politiko" Leonardo van den Berg, član odbora Evropske koordinacije Via Campesina (ECVC).

 

 

Demonstracije u utorak, koje su uključivale članove Federacije mladih farmera (FJA) i levičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA), partnera ECVC-a, treće su koje su se održale u Briselu ove godine. Tokom februarskog protesta farmeri su probili policijske barikade dok su ih policajci odbijali vodenim topovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike