Rusija pokrenula istragu protiv Julije Navaljne: Ako se utvrdi da je kriva, mogla bi da dobije najmanje 3 godine zatvora

09.04.2024

17:49

0

U februaru ju je ruski poslanik prijavio zbog "širenja nezakonitih informacija“

Rusija pokrenula istragu protiv Julije Navaljne: Ako se utvrdi da je kriva, mogla bi da dobije najmanje 3 godine zatvora
Copyright Profimedia

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova istražuje Juliju Navaljnu, udovicu pokojnog opozicionara Alekseja Navaljnog, u vezi sa govorom koji je održala u Evropskom parlamentu u februaru, rekao je ruski poslanik.

Andrej Alševskih iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija objavio je u ponedeljak pismo na društvenim mrežama koje je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova kao odgovor na njegov zahtev za istragu Julije Navaljne.

U februaru je poslanik prijavio Navaljnu zbog "širenja nezakonitih informacija“ i za pozivanje na uvođenje sankcija Rusiji tokom govora u Evropskom parlamentu.

Prema pismu Ministarstva unutrašnjih poslova, sadržaj govora Navaljne biće podvrgnut "psiholingvističkoj proceni“, a odluka će biti doneta "u skladu sa zakonodavstvom“. Proces će biti završen "u drugoj polovini 2024. godine“, dodaje se u prepisci.

Navaljna je razgovarala sa poslanicima EP u Strazburu ubrzo nakon smrti njenog muža. Ona je kritikovala pristup EU sankcijama zbog neefikasnosti, pozivajući na "inovativne“ mere za vršenje pritiska na Rusiju. Za pozivanje na sankcije Rusiji zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Profimedia
Julija Navaljna

Prošlog meseca Navaljna se obavezala da će nastaviti posao svog pokojnog muža. Pre predsedničkih izbora 17. marta pozvala je na proteste ispred biračkih mesta i pozvala građane Rusije da ili glasaju protiv Vladimira Putina ili da ponište svoje glasačke listiće. Putin je ponovo izabran za predsednika sa 87,8 odsto glasova.

Ivan Ždanov, saveznik Navaljnog i šef nevladine organizacije koju je osnovao, rekao je da je prerano govoriti da li će protiv Navaljne biti pokrenut krivični postupak, prenose ruski mediji.

Navaljni je umro u kaznenoj koloniji u februaru dok je služio dugotrajnu kaznu zbog kršenja uslova ranije uslovne kazne za prevaru i "ekstremističke aktivnosti“. Zatvorske vlasti su saopštile da je 47-godišnjaku iznenada pozlilo nakon šetnje i da su pokušaji reanimacije bili neuspešni. Prema FBK-u, smrtovnica koja je data majci Navaljnog kaže da je umro prirodnom smrću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike