Putin prima čestitike sa svih strana: Evo šta su mu poručili Kim i Si

18.03.2024

10:25

0

"Kina veoma aktivna u međunarodnoj areni i da postiže veliki uspeh"

Putin prima čestitike sa svih strana: Evo šta su mu poručili Kim i Si
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Profimedia

Nakon osvojenog još jednog predsedničkog mandata, ruski lider Vladimir Putin počeo je da prima čestitike iz raznih krajeva sveta.

Predsednik Kine Si Đinping čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije.

Putin je na konferenciji za novinare nakon završetka predsedničkih izbora rekao da su odnosi između Rusije i Kine stabilizirajući faktor u evroazijskom regionu, prenela je Sinhua.

Prema njegovim rečima, odnosi su se dobro razvili u prethodne dve decenije, veoma su stabilni i dopunjuju se.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Najvažnije je poklapanje državnih interesa. To stvara veoma dobar ton za rešavanje zajedničkih problema u oblasti međunarodnih odnosa - rekao je predsednik Rusije.

On je kazao da je Kina veoma aktivna u međunarodnoj areni i da postiže veliki uspeh. 

- Ona ima mnogo prijatelja širom sveta - dodao je on.

Putin je izrazio uverenje da će bilateralna saradnja nastaviti da jača u narednim godinama.

"Rusija će postići još veće uspehe"

- Verujem da će pod vašim rukovodstvom Rusija uspeti da postigne još veće uspehe u razvoju i izgradnji države - navodi se u telegramu koji je kineski lider uputio ruskom predsedniku.

Takođe je istakao da ponovni izbor Putina za predsednika Rusije u potpunosti odražava činjenicu da ga ruski narod podržava.

- Poslednjih godina ruski narod se ujedinio, prevazišao je izazove i ostvario stabilan napredak na putu nacionalnog razvoja i preporoda - rekao je kineski lider.

I Kim uputio čestitike

Lider Severne Koreje, Kim Džong Un, čestitao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na pobedi na predsedničkim izborima, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je poslao čestitke predsedniku Putinu i napomenuo da će "ambasador Severne Koreje u Rusiji Šin Hong-čul uručiti čestitku ruskom Ministarstvu spoljnih poslova”.

Governor of the Russian far eastern region of Primorsky Krai Oleg Kozhemyako telegram channel via AP
Kim Džong Un

Dva lidera su istakla višeslojnu saradnju između dve zemlje na prošlogodišnjem samitu Severne Koreje i Rusije, gde su pokazali svoje bliske odnose uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice.

Vladimir Putin je u nedelju odneo ubedljivu pobedu na ruskim predsedničkim izborima, osvojivši 87,34 odsto glasova na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, čime je dobio peti mandat.

Raisi čestitao Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije

Predsednik Irana Ebrahim Raisi čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Rusije.

- Predsednik Islamske Republike Iran uputio je čestitke povodom  ubedljive pobede na izborima i ponovnog izbora Vladimira Putina za predsednika Rusije - navodi se u saopštenju.
Putin, koji vodi na predsedničkim izborima u Rusiji, imao je telefonske razgovore sa liderima Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana. 

Uzbekistan's President Press Office via AP
Ebrahim Raisi

- Lideri su srdačno čestitali Vladimiru Putinu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, posebno istakavši široku podršku javnosti njegovom spoljnopolitičkom kursu i visokoj biračkoj aktivnosti na izborima - dodaje se.

Abas ponosan na prijateljske odnose

Palestinski predsednik Mahmud Abas čestitao je takođe Putinu na pobedi na predsedničkim izborima.

Abas je poželeo Putinu uspehe u obavljanju "uzvišenih zadataka" koji su mu povereni i ostvarivanju zacrtanih ciljeva, navodi se u saopštenju palestinskog predsednika, prenosi agencija WAFA.

Profimedia
Mahmud Abas i Vladimir Putin

On je naveo da je ponosan na prijateljske odnose koji, kako je istakao, spajaju dve zemlje i dva naroda i iskazao zahvalnost za podršku koju Rusija pruža pravima palestinskog naroda.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike