Brod koji je srušio most u Baltimoru već učestvovao u jednom incidentu: U Belgiji napravio haos pre osam godina

26.03.2024

14:50

0

"Dali" je i ranije bio problematičan

Brod koji je srušio most u Baltimoru već učestvovao u jednom incidentu: U Belgiji napravio haos pre osam godina
Copyright WJLA via AP

Lučke vlasti u Baltimoru objavile su da je kontejnerski brod "Dali", vlasništvo danske kompanije "Maersk", koji je udario u most "Frensis Skot Ki" u Baltimoru i srušio ga, pre osam godina, 2016, bio uključen u incident u luci Antverpen u Belgiji.

Kako se navodi, "Dali" je napuštao kontejnerski terminal u Antverpenu idući ka Bremerhafenu kada se pramac naglo zaneo, uzrokujući da se krma sastruže o bočnu stranu keja, čime je značajno oštećeno nekoliko metara trupa.

Vlasti su navodno nakon toga zadržale brod i pristao u Deurganckdoku u Belgiji. Povređenih nije bilo.

Profimedia
 

Brod je, prema izveštajima Rojtersa, krenuo ka Šri Lanki. Dugičak 289 metara, plovio je pod zastavom Singapura, a američki mediji su preneli da nije bilo povređenih među članovima posade.

Rano jutros brod je udario u jedan od nosećih stubova mosta, što je rezultiralo rušenjem metalne konstrukcije u reku Patapsko.

Najmanje sedam automobila sa oko 20 putnika upalo je u vodu nakon rušenja mosta, pri čemu je jedna osoba teže povređena.

Most "Frensis Skot Ki", koji je izgrađen 1972. godine, ima dužinu od oko tri kilometra i otvoren je za saobraćaj 1977. godine. Nazvan je po Fransisu Skotu Kiju, autoru himne SAD-a koja slavi pobedu Amerikanaca nad Britancima u bici kod Baltimora.

WJLA via AP
 

Prema podacima uprave za transport države Merilend, preko mosta "Frensis Skot Ki" godišnje prođe 11,3 miliona vozila.

Čelnik okruga Baltimor Džoni Olševski potvrdio je da su započele ronilačke spasilačke operacije nakon izlaska sunca. Istakao je da su takve operacije bile otežane prethodno, ali da su sada u mogućnosti da se sprovedu. Vlasti okruga Baltimor su saopštile da je u toku istraga o uzrocima incidenta, uz fokus na potragu i spasavanje preživelih. Policija Baltimora nije pronašla indicije da je incident povezan sa terorizmom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike