Zapad ga se plaši zbog rada sa nuklearnim oružjem: Ko je Aleksandar Mojsejev, novi vrhovni komandant ruske mornarice?

21.03.2024

09:19

0

Odlikovani vojnik koji je privremeno preuzeo čelnu poziciju u mornarici služi već 29 godina

Zapad ga se plaši zbog rada sa nuklearnim oružjem: Ko je Aleksandar Mojsejev, novi vrhovni komandant ruske mornarice?
Copyright Profimedia

Komandant Severne flote admiral Aleksandar Mojsejev proglašen je u utorak za vršioca dužnosti vrhovnog komandanta Ratne mornarice Rusije na specijalnoj ceremoniji posvećenoj Danu podmorničara u Rusiji.

Ova vest odjeknula je širom sveta, iako nije poznato koliko dugo bi mogao da obavlja ovu dužnost i da li bi mogao da postane vrhovni komandan bez epiteta "vršilac dužnosti".

Odlikovani vojnik koji je privremeno preuzeo čelnu poziciju u mornarici služi već 29 godina, a njegovo radno iskustvo govori u prilog tome da ima mnogo znanja u oblasti koja mu je poverena.

Ko je Aleksandar Mojsejev

Aleksandar Aleksejevič Mojsejev rođen je 16. aprila 1962. godine u Kalinjingradu.

Završio je filmski koledž u regionu i pozvan je u Sovjetsku armiju 1981.

Kurs za oficire ruske mornarice završio je 1995. godine.

Akademsko iskustvo admirala Moisejeva odražava njegovu profesionalnu putanju u redovima mornarice.

Profimedia
 

Završio je Mornaričku radio-elektronsku akademiju "Aleksandar Popov" 1987, Mornaričku akademiju "Kuznjecov" 2003. godine sa odličnim uspehom i mornarički odsek Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije 2011.

Nakon što je dobio vojnu diplomu, započeo je impresivnu karijeru, koja je uključivala služenje na podmornici sa balističkim projektilima klase "delfin" (NATO: Delta-IV) i pridruživanje borbenoj jedinici na podmornici sa krstarećim raketama - prvo u grupi kompjuterskih inženjera, a kasnije i kao radiotehnički komandant.

Stekavši više iskustva, Mojsejev se pridružio posadama ruske nuklearne podmornice K-117 "Brjansk" i podmornice sa balističkim projektilima K-407 "Novomoskovsk".

Komandant podmorničkih snaga Severne flote postao je 2012, a 2019. preuzeo je komandu nad celom ruskom Severnom flotom.

Nuklearno u malom prstu

Profimedia
Mojsejev i Šojgu

Neki od najvažnijih događaja u karijeri admirala Mojsejeva uključuju učešće u arktičkoj kampanji, gde je njegova posada postavila zastavu Andrejevskog i Rusije na Severnom polu, i komandovanje podmornicom K-407, koja je izvela prvo uspešno lansiranje brodskog obrambenog raketnog sistema srednjeg dometa "Štil-1" (ADMS).

Mojsejev je od tada bio angažovan na održavanju borbene kontrole ruskih nuklearnih snaga, uključujući obezbeđivanje uspešnog testiranja podmorničkog rezervnog sistema za balističke rakete K-114 "Tula".

Tokom svoje karijere Aleksandar Mojsejev je učestvovao u 13 daljinskih kampanja i borbenih patrola, uključujući i ledene kape Severnog pola.

Tokom njegovih misija uspešno je testirano napredno oružje i ispaljivane su balističke rakete.

Mojsejev je odlikovan sa više državnih odličja, dobio je Orden za hrabrost, Orden heroja Ruske Federacije, kao i Ordene za zasluge za otadžbinu (4. i 2. klase).

Iako se to ne navodi u zvaničnoj biografiji, zapadni mediji pišu da je više od 29 godina služio na nuklearnim podmornicama.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike