Litvanski zvaničnik: Ruska vojska je jača nego pre sukoba sa Ukrajinom, spremni su za veliki rat

15.02.2024

17:16

0

Stečeno iskustvo značilo je vojnicima koji su se borili u susednoj zemlji

Litvanski zvaničnik: Ruska vojska je jača nego pre sukoba sa Ukrajinom, spremni su za veliki rat
Copyright AP Photo

Čini se da je ruska vojska bolje pripremljena za sukob velikih razmera nego pre dve godine, jer je stekla značajno iskustvo u borbi protiv Ukrajine, rekao je visoki zvaničnik litvanske odbrane.

U intervjuu za Biznis insajder u sredu, Vaidotas Urbelis, koji je direktor za politiku odbrane u ministarstvu odbrane baltičke zemlje, upozorio je da bi Vilnjus trebalo da bude spreman za „najgori scenario“ kada je u pitanju potencijalni ruski napad.

Zvaničnik je primetio da Rusija sada ima „iskustvo u vođenju rata velikih razmera koje treba uzeti u obzir u okviru planiranja, pošto ukrajinski sukob treba da uđe u treću godinu“.

- Ako pogledate samo čiste brojke, Rusija sada ima više ljudi u oružanim snagama nego što je imala pre invazije - dodao je on. Prema Urbelisu, Moskva bi takođe „mogla da se oporavi prilično brzo“ od svih gubitaka opreme koje je pretrpela u borbama.

Poslednjih meseci brojni visoki zapadni zvaničnici upozoravali su da bi Rusija mogla da pokrene napad na NATO u roku od nekoliko godina, iako su mnogi od njih, uključujući generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, priznali da ne postoji neposredna pretnja.

Profimedia
 

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je spekulacije da bi Moskva mogla da napadne NATO kao „potpunu besmislicu”, objašnjavajući da nema „nema interesa... geopolitički, ekonomski ili vojno” u tome.

Ipak, u decembru, usred sukoba u Ukrajini, Putin je potpisao dekret kojim se maksimalna veličina ruske vojske povećava za 170.000 pripadnika, kako bi dostigla 1,3 miliona vojnika. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će se povećanje zasnivati na regrutovanju onih građana koji su voljni da služe kao vojnici po ugovoru.

Rusija je takođe značajno povećala proizvodnju municije, vojnog materijala i hardvera na bojnom polju. Krajem 2023. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opisao je vojsku zemlje kao „najspremniju“ silu na svetu, dodajući da ima najsavremeniju opremu koja je testirana u stvarnim uslovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike