Posle pompeznih najava rata Rusije i NATO-a oglasio se Stoltenberg: Moskva nije pretnja!

23.01.2024

20:33

0

Međutim, naglasio je da Alijansa prati svaki korak glavnog neprijatelja

Posle pompeznih najava rata Rusije i NATO-a oglasio se Stoltenberg: Moskva nije pretnja!
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

NATO ne vidi da je Rusija pretnja za bilo koju teritoriju Alijanse, rekao je u utorak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, pošto je nekoliko članica, uključujući Nemačku i baltičke države, izrazilo zabrinutost zbog potencijalnog budućeg ruskog napada.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja novih velikih ulaganja u proizvodnju artiljerijske municije, Stoltenberg je rekao da „ne vidi nikakvu direktnu ili neposrednu pretnju bilo kom savezniku u NATO-u“.

Osim toga, naglasio je da blok ipak „budno prati šta Rusija radi“ i da je pojačao „budnost i prisustvo u istočnom delu Alijanse“, kako bi sprečio bilo kakve napade na saveznike.

Nemačke novinske kuće pisale su poslednjih nedelja da se Berlin priprema za scenario u kom Rusija pokreće „otvoreni napad“ na NATO već u leto 2025. pošto obezbedi pobedu u Ukrajini.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je u ponedeljak upozorio da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna da odgovori na mogući ruski napad iako za sada nema stvarne pretnje.

Sličnu zabrinutost izrazile su i druge članice NATO-a, poput Estonije, čija je premijerka Kaja Kalas prošle nedelje nagovestila da blok ima tri do pet godina da se pripremi za moguću direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Moskva je odbacila sve tvrdnje da namerava da napadne bilo koju članicu NATO-a kao „potpunu besmislicu“, a predsednik Vladimir Putin tvrdi da Rusija nema „nikakav geopolitički, ekonomski ili vojni interes“ u tome.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike