uživo RAT NA BLISKOM ISTOKU Ubijeno više od 31.500 Palestinaca, Izraelci kreću no Rafu

16.03.2024

07:01

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Ubijeno više od 31.500 Palestinaca, Izraelci kreću no Rafu
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 161 dan.

Grupa Hamas saopštila je da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavila svoju viziju mirnovnog sporazuma, koji je baziran na zaustavljanju "izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Oni su naveli da su zatražili pružanje pomoći, povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije palestinske enklave, preneo je Rojters.

Hamasovo viđenje rešenja uključuje i razmenu talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvora, dodao je Hamas, ne precizirajući detalje.

                                                          

                         ***UŽIVO***

 

15.02 - Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, prešao je 31.500, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Kako je precizirano, ubijena su najmanje 31.553 Palestinca, a 73.546 osoba je povređeno u izraelskim napadima koji traju 162 dana. 

Profimedia/Dawoud Abo Alkas / Anadolu
 

 

13.53 - Naoružani palestinski napadač otvorio je danas vatru prema jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, ali su ga pripadnici izraelske vojske likvidirali. Čovek je otvorio vatru sa palestinskog groblja u Hebronu prema obližnjem jevrejskom naselju, navodi izraelski informativni javni servis KAN, prenosi Rojters. 

10.43 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odobrio je operativne planove za ofanzivu na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, saopštila je njegova kancelarija. A šta je sve Izrael pripremio za Rafu, gde se nalaze četiri Hamasova bataljona, pogledajte u posebnoj vesti.

8.11 - Brod koji je novom pomorskom rutom krenuo sa Kipra noseći 200 tona hrane i humanitarne pomoći, stigao je u Gazu. Brod, kojim upravlja španska grupa za pomoć "Otvorene ruke", napustila je Kipar u utorak sa velikom količinom hrane, među kojom je pirinač, brašno, pasulj, tuna i konzervirano meso. Hranu je poslala Svetska centralna kuhinja (WCK), koju je osnovao poznati kuvar Hoze Andres.

Tokom dana u petak, brod je mogao da se vidi u blizini obale Gaze, a uveče, izraelska vojska je saopštila da je teret istovaren i ubačen u 12 kamiona. Hrana će biti distribuirana na sever Gaze, gde je, pretpostavlja se, ostalo oko 300.000 Palestinaca. Brod je stigao novom rutom, iz Larnake, gde se nalazi drugi brod koji bi trebalo da narednih dana donese 400 tona hrane.

7.57 - Kancelarija za odnose sa medijima u Pojasu Gaze saopštila je danas da su većina od 36 osoba ubijenih u izraelskom napadu od petka na kuću u blizini izbegličkog kampa Nuseirat bila deca. Među ubijenima je bila i trudnica, a da se kuća nalazi zapadno od kampa u centralnom delu Pojasa Gaze, prenela je "Al Džazira".

- Smatramo američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelskog okupatora, apsolutno odgovornom za eskalaciju ovih zločina i masakra protiv nemoćnih civila - navodi se u saopštenju kancelarije na Telegramu. 

7.00 - UN: Od 7. oktobra izraelski vojnici i doseljenici ubili 418 osoba na Z.Obali

Najmanje 418 Palestinaca ubijeno je na okupiranoj Zapadnoj obali od izbijanja sukoba između Hamasa i Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Kako se navodi, izraelski vojnici ubili su 407 Palestinaca, dok su doseljenici ubili još devet osoba, prenosi Al Džazira. Za dve osobe se ne zna da li su ih ubile izraelske trupe ili doseljenici.

Pored toga, od 7. oktobra je povređeno 4.690 Palestinaca na okupiranim teritorijama, uključujući 724 maloletna lica, navodi se u izveštaju.

Iz OCHA ističu da je od početka ove godine ubijeno 109 Palestinaca na Zapadnoj obali, što je veliko povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada ih je ubijeno 80.

06.55 -  Кancelarija Netanijahua: Novi predlog Hamasa za primirje nerealan

Кancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima "i dalje zasnovan na nerealnim zahtevima".

U saopštenju se navodi da će ažurirana informacija o tom pitanju biti predstavljena ratnoj vladi, prenosi Rojters.

Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, muslimanskog meseca posta koji je počeo u nedelju, uz posredovanje SAD, Кatara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku. 

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izraelska vojska otvorila vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć, ubijeno više od 100 ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike