Iza serije masovnih pljački kozmetike je stajao bračni par: Imali mrežu pljačkašica, policija u njihovoj vili imala šta da vidi (VIDEO)

14.03.2024

14:55

0

Autor: N.P.

Vrednost ukradenih proizvoda je oko osam miliona dolara

Iza serije masovnih pljački kozmetike je stajao bračni par: Imali mrežu pljačkašica, policija u njihovoj vili imala šta da vidi (VIDEO)
Iza serije masovnih pljački kozmetike u SAD je stajao bračni par - Copyright Youtube/CNBC Television

Mišel i Kenet Mek su živeli u vili u Bonsalu u Kaliforniji, ali je malo ko znao da su bogatstvo stekli zahvaljujući pljačkama velikih prodavnica i robnih kuća.

Njihov dom je imao i sopstveni vinograd kao i kapelu koju su iznajmljivali za potrebe venčanja.

Međutim, kako stoji u nalogu za pretres, kuća je služila i kao štek gde su držali robu ukradenu iz lanaca prodavnica "Sefora", "Ulta" i drugih. Sumnja se da su organizovali pljačku kozmetičkih proizvoda, vrednih 8 milona dolara, a potom je preprodavali.

- Ovo je glavni prioritet za mene, prvenstveno zbog bezbednosnih rizika po naše timove - rekao je izvršni direktor kompanije "Ulta Beauty" Dejv Kimbel.

On je istakao da je kompanija uložila dosta u obezbeđivanje rafova sa robom, ali i na obuku zaposlenih nakon što su prodavnice bile na meti niza pljački.

- Mreža koju je razvila je pogodila više radnji i njeno hapšenje je napredak, ali znam da postoje i drugi poput nje - rekao je.

Mišel i Kenet Mek su se izjasnili da nisu krivi za zavereništvo, pljačke i druga krivična dela.

Naime, Mišel je optužena da je radila sa najmanje 12 žena kojima je davala spisak predmeta koje treba da kradu iz radnji širom zemlje.

Youtube/CNBC Television
U garaži Mišel Mek je pronađeno oko 10.000 ukradenih proizvoda

Roba bi često bila slata poštom u Bonsal, a onda bi se prodavala po sniženim cenama na sajtu "Online Makeup Store".

Posao je vodila iz kuće vredne 2,75 miliona dolara.

Banda zvana "Devojke iz Kalifornije" operisala je duž obale ove savezne države, ali i u drugim mestima - Teksasu, Masačusetsu, Floridi i Ohaju.

- Imamo ljude koji su krali i 54 puta - rekao je okružna tužiteljka Samer Stefan.

To je jedan od razloga zašto Stefan i brojni gradonačelnici širom okruga San Dijego žele da se izmeni Pravilo 47 koje postoji u tamošnjem zakonu prema kome se svaka krađa, ispod 950 dolara vrednosti, smatra sitnim prekršajem.

Lopovi su zato iskoristili priliku da organizuju čitav niz masovnih krađa jer znaju da se neće naći iza rešetaka ukoliko kradu robu do 950 dolara vrednosti.

Prema novom predlogu bi tužiocima bilo dozvoljeno da saberu vrednost ukradene robe ukoliko je neko višestruki prestupnik.

Stefan je rekla da su onlajn prodavnice postala nova mesta za kriminalce koji prodaju kradenu robu.

Policija je u decembru u kući Mekovih pronašla oko 10.000 predmeta vrednih više od 387.000 dolara. U garaži se nalazila "mini-prodavnica" puna kozmetičkih proizvoda, naočara za sunce i dizajnerskih torbi. Stotine paketa je čekalo da bude poslato mušterijama koje nisu znale da kupuju kradene artikle.

Javni tužilac Kalifornije, Rob Bonta, podneo je optužnicu po 140 tačaka.

- Ovo je multimionska kriminalna šema. Bila je složena i orkestrirana. Ne pričamo o tome da je neko nekome nešto ukrao iz bašte - objasnio je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike