Kraljica Ranija pozvala na prekid vatre u Gazi: Uzrok sukoba je ilegalna okupacija, moramo se time pozabaviti (VIDEO)

06.11.2023

11:01

0

"Biti propalestinski orijentisan ne znači biti antisemita"

Kraljica Ranija pozvala na prekid vatre u Gazi: Uzrok sukoba je ilegalna okupacija, moramo se time pozabaviti (VIDEO)
Jordanska kraljica Ranija - Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Supruga jordanskog kralja Abdulaha II, kraljica Ranija, pozvala je na prekid vatre u izraelskom ratu protiv palestinskog Hamasa, poručivši da apel da se zaštite životi Palestinaca nije isto što i antisemitizam i podrška terorizmu.

- Dozvolite mi da budem veoma jasna. Biti propalestinski orijentisan ne znači biti antisemita, biti propalestinski ne znači da ste za Hamas ili za terorizam - istakla je kraljica Ranija.

Ona je predočila da se poslednjih godina optužbe za antisemitizam koriste kako bi se oružjem ućutkala svaka kritika Izraela.

- Želim apsolutno i svim srcem da osudim antisemitizam i islamofobiju, ali takođe želim da podsetim i da država Izrael ne predstavlja sve pripadnike jevrejskog naroda koji žive širom sveta. Izrael je država koja je sama odgovorna za svoje zločine - ukazala je jordanska kraljica.

Kraljica Ranija je predočila da tvrdnje Izraela da će prekid vatre omogućiti snažnije napade Hamasa "podržava i opravdava" smrtna stradanja civila.

- Čak iako eliminišete ceo Hamas, šta onda? U korenu sukoba je nezakonita okupacija, rutinsko kršenje ljudskih prava, ilegalna naseljavanja, zanemarivanje rezolucija UN i međunarodnog prava... Ukoliko se ne pozabavimo ovim suštinskim pitanjima, onda možete da ubijete komandanta, ali ne možete ubiti uzrok. Na ovim ruševinama stvoriće se nova grupa pobunjenika koja će biti mnogo usredsređenija i motivisanija od Hamasa. Ukoliko Izrael želi da osigura svoju bezbednost, to će najbrže uraditi kroz mir - dodala je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike