"Opet su se istakli": Zaharova optužila Estoniju za falsifikovanje istorije

11.03.2024

21:09

0

Činjenica da se današnje estonske vlasti povezuju sa nacistima nije tajna - navela je ona

"Opet su se istakli": Zaharova optužila Estoniju za falsifikovanje istorije
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Estonske vlasti se povezuju sa nacistima, a njihovoj rusofobiji bi pozavideo i nemački propagandista Jozef Gebels, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući objavu MIP-a Estonije na društvenim mrežama, posvećenu 80. godišnjici bombardovanja Talina tokom Drugog svetskog rata.

- Bombardovalo nas je oko 300 ruskih aviona, a njihove glavne mete bile su stambene četvrti i kulturni spomenici. Rusi koriste ovaj scenario danas u Ukrajini - navodi se u objavi.

Komentarišući objavu, Zaharova je naglasila da se estonsko Ministarstvo "još jednom istaklo".

Profimedia
Marija Zaharova

- Činjenica da se današnje estonske vlasti povezuju sa nacistima nije tajna, a stepenu njihove manične rusofobije pozavideo bi i sam Gebels. Ovaj događaj, koji su falsifikatori sada istrgli iz istorijskog konteksta, bio je deo vojnih operacija sovjetskih snaga da oslobode baltičke države od nacista - objasnila je diplomata na Telegram kanalu.

Zaharova je podvukla da su baltičke zemlje imale za Hitlera strateški značaj, jer su bile važna logistička tačka, koja je omogućavala vezu Nemačke sa Severnom Evropom. Istovremeno, sovjetski vojnici su izvodili napade na sedišta Gestapoa, PVO sredstva, pomorski arsenal, skladišta baruta i centre za vezu.

- Moguće da za klan (premijera Estonije Kaje) Kalasove i potomke estonskih kolaboranata to i jesu svetinje ili kulturni objekti, ali za sve ostale, normalne ljude, to su legitimne vojne mete - istakla je portparol.

AP Photo/Olivier Matthys
Kaja Kalas

Zaharova je kazala da je objava bila ilustrovana fotografijom koja datira od 28. avgusta 1941. godine.

Fotografija je nastala prilikom povlačenja sovjetske Baltičke flote, a uništenje grada izazvale su nemačke nacističke trupe prilikom napredovanja. Istovremeno, iz grada je evakuisano preko 40 hiljada ljudi na 225 brodova i drugih plovila.

- Potonula su više od 62 broda, poginulo je više od 4,5 hiljada civila, a nacisti su ukupno ubili više od 15 hiljada ljudi. Iz nekog razloga, estonske vlasti se radije ne sećaju ovoga. Verovatno su to bili neki nepodesni građani i mornari - zaključila je Zaharova.

Premijer Estonije Kaja Kalas poznata je po svojim antiruskim stavovima.

Između ostalog, pozivala je da se Rusija izoluje od slobodnog sveta, podržava rušenje sovjetskih spomenika, a takođe se zalagala da se na nivou čitave EU zabrani izdavanje viza ruskim državljanima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike