Skulpture koje niko ne želi: Lenjinova razbijena na 129 komada (FOTO)

25.02.2024

15:30

0

Mnogi ne znaju za ovu zanimljivu izložbu

Skulpture koje niko ne želi: Lenjinova razbijena na 129 komada (FOTO)
Deo Lenjinove skulpture - Copyright Profimedia

U decembru 1991. godine gradonačelnik ponovo ujedinjenog Berlina odlučio je da je vreme da skine skulpturu Lenjina s njegovog monumentalnog postolja.

Dve decenije kasnije, ogromna skulptura visoka 19 metara otkrivena je povodom obeležavanja stote godišnjice rođenja sovjetskog vladara.

Profimedia
 

Bilo je to na Leninplatzu, u srcu glavnog grada Nemačke. Međutim izvođači ga nisu mogli nikako pomeriti: beton se pokazao pretvrdim pa su ga morali razbiti u 129 delova.

Podsetnici na ne baš slavnu prošlost

Od ogromne skulpture sačuvana je jedino Lenjinova četiri tone teška glava, koja je bila bačena u jamu, a danas je jedna od najvećih atrakcija stalne izložbe koja je postavljena u nekadašnjem arsenalu tvrđave Spandau na periferiji Berlina.

Profimedia
 

Pod nazivom "Otkriven: Berlin i njegovi spomenici" izložba donosi skoro stotinu javnih spomenika koji su se nekad nalazili u tom gradu, ali su ih zbog političkih previranja u 20. veku, nove vlasti s javnih prostora uklonile smatrajući ih problematičnim podsetnicima na ne baš slavnu prošlost.

Ukratko, skulpture koje više niko ne želi.

Dozvoljeno dodirivanje skulptura

Muzej nudi priliku da se suočite s velikim simbolima Nemačkog carstva, Vajmarske Republike, nacionalsocijalizma i DDR-a, koji su trebali biti zakopani i zaboravljeni – a sada imaju novu funkciju kao svedočanstva nemačke istorije.

Profimedia
 

Umesto da izazivaju poštovanje, oni istorijske događaje čine opipljivima u pravom smislu te reči. Jer iako obično nije dopušteno u muzeju: ovde je dodirivanje u većini slučajeva "dopušteno" - piše na stranicama muzeja koji poziva decu da se slobodno penju po Lenjinu.

Ramštajn među skulpturama

Jedna izraealska balerina plesala na jednom od eksponata iz razdoblja nacizma, nemački industrial metal bend Ramštajn ovde je snimio spot.

Neke su skulpture izgubili glave; drugima nedostaju detalji lica. Tragovi njihove demontaže – lomovi, rupe od metaka – vidljivi su.

Profimedia
 

Izložba prati i karta koja pokazuje gde su se spomenici izvorno nalazili.

Delo omiljenog nacističkog vajara

Mnogi su bili izloženi oko središnjeg berlinskog parka, Tiergartena: među njima, skulpture Fridriha Viljema III i njegove žene, koja je jedina žena na izložbi, odlikovanih generala ili mislilaca poput Imanuela Kanta.

Izložena je i čuvena skulptura atlete koji je ususret Olimpijskim igrama 1936., izradio omiljeni nacistički vajar Arno Breker a predstavljao je oličenje arijevske lepote.

Profimedia
 

Nakon rata, Britanci su ga držali u bašti svoje kasarne i tek godinama kasnije, kada je skulptura morala biti premeštena zbog radova, shvaćen je njegov značaj. Posveta Hitleru masnim slovima je u međuvremenu prekrivena.

Izložba je otvorena još pre osam godina, međutim, navodno vrlo malo stanovnika Berlina zna za nju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike