Francuska opozicija upozorila Makrona: Nemojte da uvlačite Francusku u sukob u Ukrajini

07.03.2024

22:33

0

Makron na meti kritika

Francuska opozicija upozorila Makrona: Nemojte da uvlačite Francusku u sukob u Ukrajini
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Christophe Ena, Pool

Lideri francuskih opozicionih partija odbili su da podrže stav predsednika Emanuela Makrona o sukobu u Ukrajini, prenosi televizija BFMTV.

Kako prenosi televizija, francuski predsednik odlučio je da razgovara sa opozicijom pre glasanja u parlamentu o nedavno zaključenom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom. Glasanje će se održati sledeće nedelje.

Sastanak je trajao više od tri sata, lideri političkih snaga su „saslušali zabrinutost“ šefa države, ali nisu uspeli da postignu konsenzus o ograničenju podrške kijevskom režimu. 

Oni su optužili Makrona da zemlju uvlači u sukob i za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa skupštinom.

- Na ekranima su bile prikazane mape ukrajinskog fronta i predsednik je dugo insistirao na ruskoj agresiji i sajber-napadima, napominjući da je potreban iskorak (u podršku Kijevu) - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Michel Euler, Pool
 

Na kraju sastanka, lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela i predsednik Komunističke partije Fabijen Rusel preneli su stav Makrona, koji smatra da Pariz nema granice i crvene linije po pitanju pomoći Ukrajini. Međutim, Makronov stav nije naišao na podršku. 

Bardela je naglasio da Francuska ne treba sama da započinje sukob sa Rusijom.

- Možemo naći mnoga rešenja osim da obema rukama uranjamo u novi svetski rat... Stav Francuske je da prenosi glas sveta, to je ekvidistanca. Utisak je da predsednik i premijer gube hladnokrvnost. Potrebno je povući crvene linije kako Francuska ne bi postala saučesnik u sukobu - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, pitanje slanja trupa u Ukrajinu izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje je na međunarodnoj sceni i pokazuje nesuglasice među članicama NATO-a.

Sa svoje strane, Rusel je istakao da se osnovne protivrečnosti odnose na to koliko novca može da se uloži u podršku Oružanim snagama Ukrajine.

Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu što je izazvalo veliku buru, ne samo u Francuskoj nego i širom Evrope.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike