uživo RAT NA BLISKOM ISTOKU Kameron: Za uspostavljanje pomorskog koridora trebaće meseci! Demonstracije u Jordanu, Jemenu i Iraku

08.03.2024

17:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Kameron: Za uspostavljanje pomorskog koridora trebaće meseci! Demonstracije u Jordanu, Jemenu i Iraku
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 153 dan.

Nastavljaju se izraelske operacije širom Pojasa Gaze.

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju da je glad u Gazi gotovo neizbežna, zbog čega dnevna pomoć mora da se udvostruči.             

                            *** UŽIVO ***

16.59 - Dva Izraelca povređena u napadu na vojnu ispostavu na Zapadnoj obali

Najmanje dva Izraelca povređena su nakon što su dvojica naoružanih napadača pucala na vojnu ispostavu u ilegalnom izraelskom naselju Homeš na Zapadnoj obali, javljaju izraelski mediji.

15.58 - Kameron: Za uspostavljanje pomorskog koridora trebaće meseci

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron kaže daće za potpuno uspostavljanje planiranog pomorskog koridora za dopremu pomći u Gazu “biti potrebni meseci”.

Iako je pozdravio plan o uspostavljanju privremene luke pod vođstvom SAD, pozvao je na hitnu dopremu pomoći u izraelsku luku Ašdod, severno od Pojasa Gaze.

15.20 - Demonstracije u Jordanu, Jemenu i Iraku u znak podrške Palestincima

Lokalni mediji i aktivisti podelili su video-snimke i fotografije masovnih demonstracija održanih u znak podrške Gazi na trgu Al Sabin u glavnom gradu Jemena Sani.

Prisutni su uzvikivali slogane osuđujući stav Zapada o izraelskom ratu na palestinskoj teritoriji.

Na lulice su izašli i Jordanci. Marš je počeo kod džamije Al Huseini u Amanu, nakon molitve petkom.

Demonstranti su doneli transparente pozivajući na prestanak izraelskog napada na bolnice i skloništa u Gazi i zahtijevajući dostavu pomoći, kao i prestanak prisilnog raseljavanja i “genocida”.

14.35 - UAE saopštili da su u zajedničkoj misiji s Egiptom isporučili 231 tonu pomoći u Gazu

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da su, u saradnji s egipatskim vazdušnim snagama, izbacili 62 tone hrane i medicinske pomoći na sever Gaze u petoj misiji isporuke humanitarne pomoći iz vazduha.

Ukupna pomoć ispuštena od pokretanja zajedničke misije dosegla je 231 tonu, piše na Iksu.

13.46 - Wafa: Izraelske snage tuku i hapse vernike oko džamije Al Aksa

Izraelske snage napale su i pretukle vernike na Lavljim vratima u starom gradu Jerusalima, izveštava zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Vojnici su sprečili vernike da uđu u džamiju Al Aqsa kako bi obavili molitvu i uhapsili su dvojicu od njih, navodi Wafa citirajući očevice.

Oko tog područja navodno su postavljeni kontrolni punktovi nakon incidenta.

13.14 - IDF: Trupe su pucale na Palestince u blizini konvoja pomoći koji su "predstavljali pretnju" 

Izraelska vojska saopštila je u petak da je pokrenula početnu istragu o incidentu u kom je poginulo više od 100 Palestinaca dok je masa pojurila na konvoj pomoći, tvrdeći da su trupe "precizno pucale“ na osumnjičene koji su se približavali, prenosi agencija AFP.

Objavljujući početne nalaze u petak, vojska je u saopštenju navela da je "istraga komande" otkrila da "vojska nije pucala na humanitarni konvoj". Dodaje se, međutim, da su "pucali na više osumnjičenih koji su se približili obližnjim snagama i predstavljali pretnju za njih“.

Printscreen Twitter/ShaykhSulaiman
 

12.44 - Hamas: Pregovori nisu završeni

Zvaničnik Hamasa rekao je za AFP da pregovori o prekidu vatre nisu završeni u petak.

- Posrednici su obavestili Hamas da će se napori nastaviti da se postigne dogovor - rekao je zvaničnik AFP-u, zahtevajući da ne bude imenovan jer nije ovlašćen da govori o tom pitanju.

12.23 - Palestinska grupa napala grupu izraelskih vojnika

Palestinska grupa Brigade mučenika Al Akse saopštila je da su njeni borci napali i uništili grupu izraelskih vojnika stacioniranih u šatorima kod prelaza Erez na severu Gaze.

Naoružana grupa je saopštila da su borci koristili granate iz minobacača 60 mm koje su “prouzrokovale direktne pogotke na neprijateljske vojnike”.

11.34 - "Ispuštanje pomoći iz vazduha i privremena luka nerealna su rešenja"

Medicinska pomoć za Palestince (MAP) saopštila je da “ispuštanje pomoći iz vazduha, privremene morske luke i slične ideje nisu realna ili trajna rešenja za sprečavanje preteće gladi i održavanje života u Gazi” nakon što je Bajden najavio plan izgradnje privremenog pristaništa uz obalu Gaze za dostavu pomoći.

AP Photo/Mohammed Hajjar
 

- Pet meseci kasnije davno je prošlo vreme da SAD, Velika Britanija i druge zemlje iskoriste svoju snagu kako bi osigurali da njihov saveznik Izrael odmah ponovno otvori kopnene prelaze u Gazu - rekla je izvršna direktorka MAP-a Melani Vard za Al Džaziru.

11.03 - Izraelska vojska ubila više od 30 palestinskih boraca u 24 sata

Izraelski vojnici ubili su 15 palestinskih boraca u području Karara u Kan Junisu i nekoliko drugih u gradskom području Hamad, kaže izraelska vojska u najnovijem izvještaju.

U izraelskim vazdušnim napadima i snajperskoj vatri ubijeno je 15 boraca širom centralne Gaze, dodaje se.

10.39 - UNRWA na Dan žena: Dnevno stradaju 63 žene u Gazi

 

 

UN-ova agencija za palestinske izbeglice izdala je podsetnik o stradanju palestinskih žena u Gazi na Dan žena.

Svakog dana rata, kako navodi agencija, u proseku su ubijene 63 žene.

9.44 - Broj ubijenih u Gazi dostigao 30.878

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u osam izraelskih napada na Palestince u poslednja 24 sata ubijeno 78 ljudi, čime se ukupan broj ubijenih od 7. oktobra povećao na 30.878.

 

 

U saopštenju objavljenom na Telegramu navodi se da je izraelska vojska u istom razdoblju ranila 104 osobe, čime je ukupan broj ranjenih porastao na 72.402.

9.21 - Ostin poručio Galantu da je dostava humanitarne pomoći od ključne važnosti

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je svom izraelskom kolegi da je “od ključne važnosti” da se humanitarna pomoć dostavi kroz sve moguće ulazne tačke u Gazi.

Ostin je razgovarao telefonom sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o izraelskim operacijama u Gazi, navodi se u saopštenju Pentagona.

8.56 - Netanjahu: Izraelski rat u Gazi "ne može biti pravedniji"

U svom govoru diplomiranim izraelskim vojnim oficirima u četvrtak Netanjahu je priznao da je Izrael pod sve većom globalnom pažnjom zbog petomjesečne ofanzive na Gazu, u kojoj je ubijeno najmanje 30.800 ljudi, većinom žena i dece.

Međutim, rekao je da Izrael neće biti obeshrabren pritiskom i da će nastaviti prema “potpunoj pobedi”.

- Postoji međunarodni pritisak i on se povećava. Ali, upravo kada se pojača međunarodni pritisak, moramo da zbijemo redove među sobom. Moramo se zajedno suprotstaviti pokušajima da se zaustavi rat - kazao je Netanjahu.

AP Photo
 

8.15 - Snage SAD izvele udare na hutske rakete i dronove

Američka vojna Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da je izvela samoodbrambene napade na četiri protivbrodske rakete Huta (ASCM) i jedan hutski dron, preneo je Rojters.

Do razmene vatre je došlo na teritoriji Jemena koju kontrolišu jemenski pobunjenici Huti. CENTCOM, čije je sedište u saveznoj državi Floridi, dodaje da su njihove snage oborile tri bespilotne letelice lansirana ka Adenskom zalivu, sa teritorije koju kontrolišu proiranski Huti.

7.15 - Izraelski udar na Hezbolah: Avionski napadi na brojne položaje pokreta u južnom Libanu

Izraelsko vazduhoplovstvo je pogodilo nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu. Ovo je saopštila pres služba Izraelskih odbrambenih snaga.

Prema izraelskoj vojsci, lovci vazdušnih snaga te zemlje napali su dve vojne instalacije u oblastima Aitarun i Aita al Šab. Navodno je ove objekte koristio radikalni šiitski pokret Hezbolah, koji je jedan od dugogodišnjih protivnika jevrejske države.

Izraelske vlasti vide Hezbolah kao „proksi“ Irana, koji je ključni protivnik jevrejske države na Bliskom istoku. Istovremeno, izraelske oružane snage su se do sada uzdržavale od direktnih vojnih operacija u južnim provincijama Libana, verovatno i zbog straha od uzvratnih akcija Irana.

7.00 - Netanjahu obećao napad na "sve Hamasove bataljone", uključujući Rafu

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, ponovo je rekao da će vojska napasti grad Rafu, na jugu Gaze i da će delovati protiv svih "Hamasovih bataljona".

- Ko god nam kaže da ne operišemo u Rafi, poručuje nam da izgubimo rat, a to se neće dogoditi - rekao je.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 30.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Pregovara se da dođe do prekida vatre od 40 dana tokom ramazana

- Izraelska vojska otvorila vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć, ubijeno više do 100 ljudi

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike