Kim Džong Un i njegova retorika! Naredio najviši stepen borbene gotovosti vojske - Budite spremni za rat! (FOTO)

07.03.2024

07:36

0

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejski vojnim manevrima koji su započeti u ponedeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vežbe

Kim Džong Un i njegova retorika! Naredio najviši stepen borbene gotovosti vojske - Budite spremni za rat! (FOTO)
Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je tokom inspekcije velike vojne baze na zapadu zemlje uvođenje najvišeg stepena borbene gotovosti severnokorejskih trupa i zatražio od vojske da bude spremna za rat, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

Kimov obilazak vojne baze, čija lokacija nije obelodanjena, upriličeno je neposredno nakon početka redovnih godišnjih, kombinovanih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, prenosi Rojters.

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejski vojnim manevrima koji su započeti u ponedeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vežbe. Kim je rekao da severnokorejska vojska mora dinamično da sprovede nove, intenzivirane ratne pripreme u skladu sa zahtevima aktuelne situacije, prenela je agencija KCNA.

 

"Naša vojska bi trebalo stalno da intenzivira vežbe koje oponašaju ratno stanje i da brzo unapređuje svoje borbene sposobnosti do savršene spremnosti za stvarni rat", rekao je Kim.

Severnokorejski lider nije pomenuo vežbe američke i južnokorejske vojske, ali je nadgedao svoje trupe koje su izvodile manevre u uslovima simulacije stvarnog ratnog stanja, prenela je severnokorejska novinska agencija. 

Inače, početkom 2024. na severnokorejskom istraživačkom veb-sajtu 38North pojavila se analiza u čijem naslovu se posavlja pitanje: „Da li se Kim Džong Un sprema za rat?“

Portal 38North inače nije sklon senzacionalizmu, a autori ovog članka su Robert Karlin i Zigfrid Heker, koji takođe nisu poznati po širenju panike.

U tekstu oni pišu da je Severna Koreja (DNRK) pokušala da nastavi proces normalizacije sa SAD, posebno tokom administracije Donalda Trampa 2018-2019, i da to nije uspela nakon što je Tramp napustio sastanak u Hanoju u februaru 2019. Pošto je taj pokušaj propao, Pjongjang je praktično „odustao“ i nastavio je da razvija svoj nuklearni program i sve više jača svoju poziciju, ohrabren geopolitičkim kontekstom u odnosu na Rusiju i Kinu.

U ovoj analizi ne daju se čvrsti dokazi o tome da Severna Koreja ide tim putem i ona se oslanja samo na promene u retorici Pjongjanga.

Između ostalog navodi se da se većina analitičara ne slaže sa teorijom rata. Od sedam stručnjaka iz Azije, Evrope i Severne Amerike koji su pričali za BBC, nijedan nije podržao tu ideju.

- Dovođenje u pitanje čitavog režima zbog potencijalno kataklizmičnog sukoba nije nešto što bi Severna Koreja uradila. Oni su se pokazali kao nemilosrdni makijavelisti - kaže Kristofer Grin, korejski posmatrač iz Krizne grupe sa sedištem u Holandiji.

On i drugi primećuju da Sever često deluje kao da namerava da dovede zapadne sile za sto radi dijaloga, kao i da postoje politički pritisci kod kuće.

Međutim, oni se slažu da se pojačane pretnje Kim Džong Una ne mogu zanemariti i da je njegov režim postao opasniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike