Košmarna saga Indije: Da li će imati dovoljno doza da vakciniše sve građane i šta je sa izvozom

01.08.2021

19:14 >> 05:31

0

Najveći proizvođač vakcina našao se u problemu kada je u pitanju proizvodnja cepiva za sopstvene potrebe

Košmarna saga Indije: Da li će imati dovoljno doza da vakciniše sve građane i šta je sa izvozom
Copyright Ogromni redovi za vakcinaciju; Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.

Vlada Indije obećala je da će vakcinisati sve odrasle građane do kraja 2021. godine, ali se postavlja pitanje da li će imati dovoljno doza da ispuni to obećanje.

Ova zemlja je najveći proizvođač vakcina na svetu, ali je veoma verovatno da za sebe neće imati dovoljno cepiva, bar ne u planiranom roku.

Pročitajte još

Koliko vakcina Indija trenutno proizvodi?

Vlada Indije nedavno je dala različite informacije u vezi sa proizvodnjom dve lokalno proizvedene vakcine – “Kovišilda” i “Kovaksina” – koje su glavne u vakcinacionom programu zemlje.

Indijski Institut za serume (SII) proizvodi “Kovišild” (pod licencom “Astrazeneke”), dok “Bharat Bajotek” pravi lokalno razvijeni “Kovaksin”.

Ministarstvo zdravlja je 20. jula poručilo da “planira da poveća proizvodnju” sa 110 miliona proizvedenih doza mesečno na 120 miliona doza.

Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Sa druge strane, Vlada je, odgovarajući na drugo pitanje o broju proizvedenih doza, upotrebila veću cifru – 130 miliona mesečno.

Iz Instituta za serume kažu da je trenutni (julski) mesečni proizvodni kapacitet između 110 i 120 miliona doza i da ne postoje planovi za dalje povećanje broja proizvedenih vakcina.

Indija je početkom 2021. imala zastoj u proizvodnji zbog nestašice sirovina, koja je usledila nakon što je Bajdenova administracija naložila američkim kompanijama da prednost daju domaćim proizvođačima vakcina, ali su SAD ublažile ovu odluku kada je Indiju pogodio jak talas kovida.

Kada je u pitanju proizvodnja “Kovaksina”, Vlada Indije dala je različite brojke, u rasponu od 10 miliona doza mesečno do 100 miliona doza “u narednim mesecima”.

Pre samo nekoliko meseci, u maju, Vlada je izjavila da očekuje da će biti proizvedeno oko 400 miliona doza “Kovaksina” između avgusta i decembra, ali “Bharat Bajotek” još nije ispunio raniju narudžbinu od 80 miliona doza koje je najavio da će biti proizvedene od januara do jula – do 16. jula isporučeno je samo šest miliona.

Zdravstvena radnica vakciniše čoveka u čamcu; Tanjug/AP Photo/Amit Sharma

Očekuje se da će se i druge vakcine napravljene u Indiji koristiti protiv kovida, ali do sada nijedna od njih nije dobila odobrenje.

Koje druge vakcine Indija može da koristi?

Zdravstvene vlasti Indije odobrile su za upotrebu rusku vakcinu “Sputnjik V” i na početku vakcinacione kampanje dobile su tri miliona doza.

Plan je bio da se sa lokalnom proizvodnjom počne u julu ili avgustu, ali sada se očekuje da će prva serija biti proizvedena u septembru, sudeći prema nedavnoj izjavi ruske strane.

Cilj je da se godišnje u Indiji proizvede više od 300 miliona doza “Sputnjika V”, iako nije jasno kada bi taj cilj mogao da se ostvari.

“Novavaks”, razvijenu u SAD i nazvanu “Covavaks” u Indiji, proizvodi Institut za serume, ali je regulatorna tela još nisu odobrila, zbog čega se trenutno napravljene doze gomilaju.

Međutim, Vlada Indije uključila je ovu vakcinu u svoje projekcije snabdevanja za period od avgusta do decembra ove godine, što govori o tome da je uverena da će ona biti odobrena.

Broj umrlih zastrašujuće visok

Pandemija kovida 19 u Indiji uzrokovala više od četiri miliona smrti, pokazalo je istraživanje objavljeno pre desetak dana.

Zvanično je ova zemlja zabeležila više od 414.000 smrti od posledica koronavirusa. Međutim, broj umrlih u odnosu na period pre pandemije premašen je i procenjuje se da iznosi između 3,4 i 4,7 miliona – što je oko 10 puta više od zvaničnog broja preminulih od kovida 19.

To je znatno veći broj u odnosu na procene epidemiologa, koji veruju da je broj “neočekivanih smrti” veći pet do sedam puta od broja preminulih od posledica koronavirusa.

– Sudeći po ciframa, ovo je jedna od najvećih tragedija u Indiji od podele Indije i borbe za nezavisnost – zaključili su istraživači.

Indija je u junu odobrila hitnu upotrebu “Modernine” vakcine, ali do sada nijedna doza nije stigla u nju.

Sa druge strane, “Džonson i Džonson” i “Fajzer” nisu podneli zahtev za odobrenje za hitnu upotrebu u Indiji.

Indija je jedna od država za koje se očekuje da će imati koristi od donacije doza koje su SAD i druge članice G7 obećale da će podeliti.

Ima li Indija dovoljno doza da dostigne svoj cilj?

S obzirom na trenutni tempo, male su šanse da će Indija postići planirano.

Na osnovu podataka popisa stanovništva za Indiju iz 2011. godine, oko 900 do 950 miliona ljudi ima 18 godina i više, pa stoga i pravo da se vakciniše.

Do sada je obe doze primilo tek 10 odsto populacije, što znači da će biti potrebno da se podeli 292 miliona doza mesečno u narednih pet meseci kako bi se svi preostali odrasli građani vakcinisali do kraja godine.

Prema procenama Vlade, mesečni proizvodni kapacitet trenutno bi mogao biti između 120 i 130 miliona doza, iako je ovaj broj nesiguran zbog gore navedenih različitih informacija.

Proizvodni kapacitet može se povećati u narednim mesecima, druge vakcine mogle bi da se pojave, a neke doze mogle bi da stignu iz inostranstva, ali u ovom trenutku Indija je daleko od broja doza koje su joj potrebne.

Ogromni redovi za vakcinaciju; Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.

Ako se tome doda i najava Vlade da će vakcinacija dece početi sledećeg meseca, što će sigurno povećati probleme u snabdevanju, verovatnoća da će cilj biti dostignut još je manja.

Šta je sa izvozom vakcina iz Indije?

Indija je vakcinama snabdevala svoje neposredne susede i globalnu mrežu Kovaks, koja deli vakcine siromašnim zemljama, sve dok nije zaustavila izvoz u aprilu, zbog čega je Kovaks počeo da kasni sa planiranim isporukama.

Zemlje kao što su Nepal, Bangladeš i Šri Lanka sada se oslanjaju na kineske vakcine i donacije iz drugih država.

Iz Kovaksa, koji se okrenuo drugim izvorima snabdevanja, potvrdili su da su u kontaktu sa indijskom vladom i da razgovaraju o ponovnom pokretanju izvoza, ali da se još nisu dogovorili oko datuma.

Pročitajte još

Institut za serume istakao je da njihov prioritet ostaju potrebe Indije i da ne mogu ponovo početi sa izvozom sve do kraja godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike