Poremećaj globalnog internet saobraćaja: Ko seče kablove u Crvenom moru

06.03.2024

00:33

0

Kablovi koji pripadaju glavnim telekomunikacionim mrežama su presečeni što je uzrokovalo značajne poremećaje u komunikacijskim mrežama na Bliskom istoku

Poremećaj globalnog internet saobraćaja: Ko seče kablove u Crvenom moru
Ilustracija - Copyright Profimedia

Oštećenje podmorskih kablova u Crvenom moru ometa globalne telekomunikacione mreže i prisiljava internet provajdere da preusmere čak četvrtinu saobraćaja između Azije, Evrope i Bliskog istoka, navodi telekomunikaciona kompanije iz Hongkonga.

Kablovi koji pripadaju glavnim telekomunikacionim mrežama su presečeni što je uzrokovalo značajne poremećaje u komunikacijskim mrežama na Bliskom istoku, saopštila je hongkonška telekom kompanija HGC Global komjunikejšens.

HGC procenjuje da je pogođeno 25 odsto saobraćaja između Azije i Evrope, kao i Bliskog istoka, dodaje se u saopštenju.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP
 

Kompanija je saopštila da preusmerava saobraćaj kako bi umanjila smetnje za klijente i proširila pomoć pogođenim preduzećima, prenosi Tajms of Izrael.

Izveštaji izraelske novinske kuće Globs prošle sedmice sugerisali su da iza oštećenja kablova stoji jemenska grupa Huti.

Međutim, vođa Huta Abdel Malek el Huti negirao je te optužbe.

- Nemamo nameru da ciljamo morske kablove koji obezbeđuju internet zemljama u regionu - rekao je on.

Huti su za poremećaje okrivili britansku i američku vojnu operaciju, ali nisu ponudili dokaze koji bi podržali te optužbe, prenosi AP.

Među pogođenim mrežama je i Jurop Indija Gejtvej, koji se proteže na 15.000 kilometara između Evrope, Bliskog istoka i Indije. Azija-Afrika-Evropa, kablovski sistem od 25.000 kilometara koji povezuje jugoistočnu Aziju sa Evropom preko Egipta, takođe je oštećen, prenose mediji.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike