Medvedev: SAD pokreću ratove pod izgovorom širenja demokratije, cilj im je novac

04.03.2024

20:59

0

On je naveo da Amerikanci deluju i u Centralnoj Aziji, na planinama Zakavkazja, vodama Crnog i Kaspijskog mora, Bliskom Istoku

Medvedev: SAD pokreću ratove pod izgovorom širenja demokratije, cilj im je novac
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da SAD i njihove satelitske države pokreću ratove širom planete pod izgovorom širenja demokratije, ali njihov pravi cilj je da zarade novac.

- Amerika i njeni sateliti pokušavaju da prošire svoju stratešku granicu na skoro svaki region sveta. Pod izgovorom širenja demokratije, oni pokreću ratove širom planete. U međuvremenu, njihov cilj je transparentan: zarada novca. Svuda nastoje da nametnu sopstvene vrednosti i običaje, traže savetnike, postavljaju zgodne vladare na vlast - rekao je Medvedev na Svetskom festivalu mladih u Sirijusu.

Prema njegovim rečima, tamo gde se aktiviraju SAD treba "očekivati nevolje", prenosi TASS.

Profimedia
 

- Ako ne otvoreni rat, onda pljačka pod maskom ekonomske pomoći. Ako ne državnim udarima, iako su u tome postali zaista dobri tokom 20. veka, onda stalni pritisci, zajmovi, laži i licemerje. Svuda i u nezamislivim razmerama - precizirao je Medvedev.

On je naveo da Amerikanci deluju i u Centralnoj Aziji, na planinama Zakavkazja, vodama Crnog i Kaspijskog mora, Bliskom Istoku.

- Amerikanci nekako imaju posla u svim ovim regionima. Njihov nezdrav geopolitički apetit, njihova politička bulimija, ako hoćete, odavno se pretvorio u neobuzdanu proždrljivost - rekao je Medvedev.

On je napomenuo da se SAD, dok sprovode svoju spoljnu politiku, oslanjaju na mrežu od preko 900 vojnih baza, nekoliko vojnih flota i najveći vojni budžet na svetu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike