Ostin pred Kongresom zbog sramnog postupka: Ministar odbrane SAD ugrozio nacionalnu bezbednost, pravdanje nije upalilo

29.02.2024

13:41

1

I demokrate i republikanci smatraju ovaj postupak neprihvatljivim

Ostin pred Kongresom zbog sramnog postupka: Ministar odbrane SAD ugrozio nacionalnu bezbednost, pravdanje nije upalilo
Copyright AP Photo/ Maya Alleruzzo, File

Američki ministar odbrane Lojd Ostin biće saslušan tokom dana u četvrtak pred američkim Kongresom zbog nedavne operacije raka prostate o kojoj nije na vreme obavestio predsednika SAD Džozefa Bajdena ili svog zamenika u Pentagonu.

Predsednik Komiteta za oružane snage Kongresa Majk Rodžers osudio je nedostatak komunikacije, ističući da je neprihvatljivo što je prošlo više od četiri dana pre nego što je predsednik obavešten o odsustvu ministra odbrane.

- Potpuno je neprihvatljivo da je bilo potrebno više od tri dana da se predsednik obavesti da je ministar odbrane u bolnici i da ne kontroliše Pentagon. Ratovi besne u Ukrajini i Izraelu, naši brodovi su se našli pod vatrom u Crvenom moru i naše baze su se spremale za napade u Iraku i Siriji, a vrhovni komandant nije znao da njegov sekretar odbrane nije na dužnosti - rekao je Rodžers.

Ostin se prethodno izvinio jer nije obavestio Bajdena o svom zdravstvenom stanju, objašnjavajući da je bio šokiran dijagnozom raka.

Saslušanje će biti prva prilika da kongresmeni direktno ispitaju ministra, a Pentagon je u ponedeljak objavio rezultate interne istrage koja nije otkrila "znakove zle namere ili prevare u vezi s ovim slučajem".

Kritike su stigle kako od republikanskih, tako i od demokratskih predstavnika u Kongresu, zbog nedostatka transparentnosti u vezi s dijagnozom i hospitalizacijom, dok su neki članovi Republikanske stranke, uključujući bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pozvali na Ostinovu smenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike