Grad koji morate da vidite bar jednom u životu postaje oaza samo za bogate - "Ako nemate bar 500 evra za noć..."

16.02.2024

22:27

0

Hotel Bulgari otvoren je uz raskošnu zabavu u junu prošle godine, dok se do 2026. planira otvaranje još 13 hotela

Grad koji morate da vidite bar jednom u životu postaje oaza samo za bogate - "Ako nemate bar 500 evra za noć..."
Rim - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Širom Rima se pojavljuje sve više hotela sa pet zvezdica, koji su deo plana za razvoj turizma, posebno kada su u pitanju gosti iz sektora luksuza. Palazzo Salviati Cesi Mellini, zgrada iz 15. veka sa fasadom pod zaštitom Uneska, sada ugošćuje posetioce luksuznog hotela Six Senses, prve italijanske lokacije međunarodnog lanca.

Kako prenosi The Guardian, u drugom istorijskom kompleksu iza ugla nalazi se hotel sa pet zvezdica Umilta 36, koji je u vlasništvu hotelske grupe Shedir Collection. Niže niz ulicu, zgrada koja je do petka bila sedište rimskog udruženja stranih novinara napušta se kako bi se napravilo mesto za sledeću inovaciju ovog kraja sa pet zvezdica.

- Rim je sada grad luksuznih hotela - rekao je vlasnik restorana Đuzepe Botrunjo, dok je služio svoje verne goste tokom ručka. Njegov restoran uglavnom posećuju kancelarijski radnici koji traže skroman bar i mesto sa pristupačnom lokalnom hranom. Više od dve decenije on i njegov brat vode Bar San Marcello u Via di San Marcello, uskoj ulici u blizini Fontane di Trevi.

Tanug/AP Photo/Gregorio Borgia
 

- Preko puta je jedan hotel, jedan iza ćoška, a drugi je planiran pored njega - rekao je on i dodao da su u komšiluku videli dosta promena, posebno kada su u pitanju luksuzni hoteli. S jedne strane , Botrunjo je zadovoljan što je Palazzo Salviati Cesi Mellini, koja je godinama ležala napuštena, sada ponovo oživela, jer veruje da „daje malo sjaja gradu“. Međutim, čovek se pita da li takvo obilje luksuza može istovremeno da umanji kultni duh Rima.

- Pomak u ovom pravcu je neminovan, jer ono što danas vlada je novac - zaključio je on.

Rimski lideri to maksimalno koriste, pošto je italijanska prestonica bila druga posle Londona po privlačenju najboljih svetskih luksuznih hotela tokom 2023. godine, navodi se u izveštaju Lukuri Travel Intelligence.

Hotel Bulgari otvoren je uz raskošnu zabavu u junu prošle godine, dok se do 2026. planira otvaranje još 13 hotela. Među njima su hotel Four Seasons, brend koji je delimično u vlasništvu Bila Gejtsa, koji će se nalaziti u zgradi iz doba renesanse u blizini Vatikana i hotel Nobu Roma na Via Veneto, čiji je jedan od osnivača filmska zvezda Robert De Niro. 

Pexels
 

Nakon perioda negativne percepcije, uglavnom zbog problema sa upravljanjem otpadom, gradonačelnik Roberto Gualtieri rekao je da je priliv luksuznih hotela dokazao da je Rim "ponovo postao privlačan".

Mauricio Veloća, rimski savetnik za urbanizam, rekao je da još od 1960-ih i 70-ih godina nije bilo toliko interesovanja za grad iz sektora luksuza.

- Rim je oduvek bio grad koji se mora videti bar jednom u životu, ali donedavno, u poređenju sa Parizom i Londonom, nije privlačio ni hotele ni posetioce, da tako kažem, određene klase – objasnio je on.

Posle pandemije Rim je oborio rekord

Za Rim, 2023. je bila rekordna godina za turizam, sa brojem posetilaca koji je nadmašio prethodne periode. Jedan od zaposlenih u luksuznom hotelu rekao je da je među gostima obnovljen osećaj „želje da se živi punim plućima“ nakon krize Kovid-19. Veliki događaji kao što je Rajder kup prošlog septembra i rasprodati koncerti takođe su doprineli privlačnosti grada.

– Rim doživljava neverovatan period preporoda, posebno u vrhunskom turizmu. Ne samo da smanjujemo jaz u luksuznim hotelima, već i hoteli na svim nivoima dobro posluju - rekao je Tomazo Tanzili, generalni direktor rimske oblasti hotelskog udruženja Federalberghi.

Profimedia
 

Međutim, veliki fokus na luksuzu nije dobrodošao svima. Vana Manući, konsultant u rimskom odeljenju za nasleđe Italia Nostra, kaže da bi hoteli mogli da uklone još više stanovnika i malih i srednjih preduzeća iz centra grada: „Bez stanovnika, grad umire“. Takođe će istisnuti manje hotele koji nude sobe onima koji ne mogu da plate 500 evra za noć - dodala je ona.

Njen kolega Rikardo D'Akino izrazio je zabrinutost zbog izmena istorijskih zgrada u gradu kako bi se zadovoljili ukusi više klase, misleći na hotel Six Senses, gde su na prvom spratu izgrađena kupatila u rimskom stilu.

- Ekonomske potrebe su razumljive, ne možemo da živimo bez turizma, ono što me brine je da se ovom promenom ne upravlja dobro - rekao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike