Snažan ciklon donosi ovim predelima Evrope 20 cm snega i olujni vetar: Na drugom kraju kontinenta skoro 30°C

16.02.2024

21:35

0

U naredna 24 sata, ciklon će nastaviti svoje putovanje preko Baltičkog mora prema severoistoku Evrope, da bi se tokom vikenda premestio preko severa Rusije

Snažan ciklon donosi ovim predelima Evrope 20 cm snega i olujni vetar: Na drugom kraju kontinenta skoro 30°C
Ilustracija - Copyright printscreen/RHMZ

Danas se nad severnom Evropom nadvija ciklon, praćen snažnom oblačnošću, padavinama i vetrovitim vremenom. U nastavku dana, očekuje se da će ovaj ciklon doneti obilnu kišu južnim predelima Švedske i Finske, gde je došlo do blagog zatopljenja, kao i južnom delu Baltičkog regiona. Sa severa, očekuje se obilan sneg. Jaki vetrovi, a na udare i olujni vetrovi, prateće su karakteristike ovog vremenskog sistema, dok će Baltičko more biti podložno ogromnim talasima.

U naredna 24 sata, ciklon će nastaviti svoje putovanje preko Baltičkog mora prema severoistoku Evrope, da bi se tokom vikenda premestio preko severa Rusije, donoseći sa sobom izazovne vremenske uslove.

Nakon što prođe kroz Skandinaviju, Finsku i oblast Baltika, ciklon će tokom vikenda doneti obilne snežne padavine severnim predelima Rusije. Očekuju se jaki i olujni vetrovi sa brzinom od 60 km/h, što će uzrokovati snežne mećave i vejavicu.

U sklopu ciklona premešta se i hladni front, koji će prolazno doneti kišovito vreme centralnim delovima Evrope, praćeno jakim vetrovima. Tokom vikenda, ovaj hladni front će doneti prolazne snežne padavine i ostalim delovima evropskog dela Rusije. Snežna oluja očekuje se i u Moskvi, uz jake vetrove i dodatnih desetak centimetara snega.

Najobilniji sneg očekuje se na severoistoku Evrope, pa će tako od centralnih predela Švedske preko centralnih i severnih predela Finske do severa Rusije da padne i više od 20 centimetara snega.

AP Photo/Matt Rourke
 

Na jugu Finske i na severozapadu Rusije, naročito na širem području Helsinkija i Sankt Peterburga očekuje se nevreme u vidu obilnije kiše i snega, a biće uslova i za ledenu kišu. Povremeno će duvati olujni vetrovi sa udarima od 60-70 km/h.

Ovaj ciklon doneo je danas severnim i istočnim predelima Evrope otopljenje i porast temperatura i potisnuo je ledeni vazduh dalje na istok i severoistok. Nakon što centar ciklona bude odmaknuo dalje na istok, u zadnjem delu ciklona iz severnih predela očekuje se prodor hladnije vazuduše mase, uz zahlađenje.

Iako je otoplilo, zima ne posustaje na severu i istoku Evrope, naročito ne u Skandinaviji i u Rusiji.

Istovremeno, jugozapad Evrope ponovo se nalazi na udaru veoma tople vazdušne mase, pa su prethodnih dana u Španiji ponovo zabeležene letnje temperature.

Ovog puta najtoplije je bilo na severu zemlje i to na atlantskoj obali, zahvaljujući fenskom efektu južnog vetra. Ovi predeli uz Biskajski zaliv čak i leti retko beleže veoma visoke temperature, a prethodnih dana dostigle su na području Bilboa čak 27°C, što su prosečne vrednosti koje se javljaju tokom najtoplijeg avgusta. Otkad se vrše merenja temperature na ovom području nisu prešle 27°C do prethodnih dana.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

U ostalim predelima bilo je ugodnije, uz temperature na obalama uglavnom oko 20°C, u unutrašnjosti kopna oko 15°C.

Španija se ove zime u više navrata našla na udaru toplotnih talasa usred zime, pa su temperature krajem januara i početkom februara dostizale i 30°C, piše "Telegraf".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike