"Za Jevreje nema skija": U švajcarskom Davosu osvanuo natpis koji je napravio buru (FOTO)

14.02.2024

07:39

0

Odluka radnje je brzo preinačena nakon osude javnosti

"Za Jevreje nema skija": U švajcarskom Davosu osvanuo natpis koji je napravio buru (FOTO)
Copyright Pixabay

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu pojavio se natpis na hebrejskom jeziku kojim se saopštava da "za Jevreje nema skija".

Tim povodom švajcarska policija je pokrenual istragu, a menadžment ski-centra odmah je reagovao, odlučivši da ukloni ovu antisemitsku poruku.

Ovu informaciju objavio je BBC, čiji su mnogi sagovornici rekli da ovaj slučaj predstavlja jasno kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja rasne ili verske mržnje.

Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je pravnu akciju, navodeći da je reč o očiglednoj diskriminaciji.

U natpisu je, između ostalog, pisalo da "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima zbog brojnih incidenata".

 

 

Gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm osudio je sve oblike antisemitizma, rasizma i diskriminacije, a menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio je da su "bez odlaganja dobrodošli".

Veliki talas antisemitizma, ali i antiislamizma, proširio se svetom nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze posle napada Hamasa na Izrale 7. oktobra, a ovo je samo jedan od poslednih primera netrpeljivosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike