Kanada odbila da izruči Jaroslava Hunku Rusiji: Našli opravdanje da i dalje čuvaju nacistu

13.02.2024

14:55

0

Ova odluka je razbesnela Moskvu, budući da je esesovac optužen za teška krivična dela protiv čovečnosti, uključujući masovna ubistva sovjetskih civila

Kanada odbila da izruči Jaroslava Hunku Rusiji: Našli opravdanje da i dalje čuvaju nacistu
Jaroslav Hunka (desno) pred kanadskim poslanicima - Copyright Profimedia

Kanada je odbila zahtev Rusije za izručenje bivšeg esesovca Jaroslava Hunke, koji je došao u centar pažnje kada mu je parlament ove zemlje aplaudirao.

Vlasti su kao ključni razlog za ovu odluku navele nedostatak bilateralnog sporazuma o ekstradiciji između Kanade i Rusije.

Prema navodima izvora u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ova odluka je razbesnela Rusiju, budući da je Hunka optužen za teška krivična dela protiv čovečnosti, uključujući masovna ubistva sovjetskih civila tokom Drugog svetskog rata.

Hunka, poreklom iz sela Uman u tadašnjoj Drugoj Poljskoj Republici, bio je deo grupe koju su formirali nacisti u Lavovskoj oblasti 1943. godine za izvođenje masovnih pogubljenja civila.

Hunka se, prema dokumentima, aktivno uključio u masovna pogubljenja, uključujući smrt najmanje 500 sovjetskih građana u jednom od regionalnih sela. Ovo je samo jedan od mnogih zločina koje je počinila divizija "Galicija" SS trupa, čiji je Hunka bio pripadnik. Ova jedinica je bila poznata po svojim zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Skandal je izbio kada je Hunka dočekan aplauzom u kanadskom parlamentu, gde je predstavljen kao borac za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata. To je izazvalo dodatnu polemiku o moralnoj odgovornosti i istorijskom tumačenju događaja iz Drugog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike