Rusi izdali poternicu za Jaroslavom Hunkom, nacistom kome je aplaudirao kanadski parlament

26.10.2023

15:17

0

Autor: N.P.

Istražni komitet Rusije je prethodno optužio Hunku za genocid nad civilima SSSR

Rusi izdali poternicu za Jaroslavom Hunkom, nacistom kome je aplaudirao kanadski parlament
Jaroslav Hunka u kanadskom parlamentu - Copyright Profimedia

Bivši pripadnik nacističke paravojne službe SS, Jaroslav Hunka, kojem je nedavno aplaudirao parlament Kanade, našao se na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Jaroslav Hunka... Osnova za poternicu: traži se na osnovu člana Krivičnog zakonika - objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Istražni komitet Rusije je prethodno optužio Hunku za genocid nad civilima SSSR u vreme Drugog svetskog rata.

U Državnom arhivu Rusije i Centralnom arhivu Ministarstva odbrane nalaze se dokumenta o mestima na kojima se borila SS divizija "Galicija" čiji je pripadnik bio Hunka.

Skandal u kanadskom parlamentu

Krajem septembra je na sednici parlamenta Kanade, u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, bio prisutan i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata". 

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije "Galicija" SS trupa, u kojoj su učestvovali i ukrajinski vojnici i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zloćinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Profimedia
Premijer Trudo je sa Vladimirom Zelenskim aplaudirao nacisti

Kanadski premijer Džastin Trudo izvinio se zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu bili upoznati sa planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. 

Trudo je čak tvrdio da se radi o ruskoj propagandi.

Rota je nakon incidenta saopštio da podnosi ostavku u kanadskom parlamentu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su kanadske vlasti obavezne da privedu pravdi ili izruče pripadnika SS divizije koji je posetio parlament te zemlje.

Inače, Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS "Galicija" je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike