Kako će izgledati izbori u državi sa tri vremenske zone i 17.000 ostrva? (FOTO)

13.02.2024

21:19

0

Autor: N.P.

Zvaničnici isporučuju glasačke kutije i materijal u daleke regione, u nekim slučajevima putujući satima čamcem, helikopterom ili zaprežnim kolima

Kako će izgledati izbori u državi sa tri vremenske zone i 17.000 ostrva? (FOTO)
Glasačke kutije se dopremaju u sve krajeve Indonezije - Copyright AP Photo/Rangga Firmansyah

Indonežanske vlasti sprovode poslednje pripreme za predsedničke izbore koji će biti održani u sredu, a oko 25.000 policajaca brinuće se za bezbednost tokom glasanja za jednog od tri kandidata koji se bore da naslede odlazećeg predsednika Džoka Vidoda.

Kandidati za naslednika predsednika Vidoda, koji nema prava na novi mandat, jesu popularni bivši guverneri Ganjar Pranovo i Anijes Basvedan, kao i bivši komandant specijalnih snaga Prabovo Subjanto, koji je popravio poziciju u istraživanjima javnog mnjenja, uz prećutnu podršku Vidoda i njegovog najstarijeg sina, koji se kandiduje na istoj listi za potpredsednika.

Od nedelje do srede, kada se održavaju izbori, u Indoneziji je na snazi predizborna tišina, a kandidatima je zabranjeno da vode kampanju. 

AP Photo/Dita Alangkara, File
Aktuelni predsednik Džoko Vidodo

Meteorološka agencija upozorila je na opasnost od ekstremnih vremenskih uslova u Zapadnoj Javi na dan izbora, a izborna komisija je već odložila glasanje u pojedinim selima u centralnoj Javi zbog poplava.

10.000 kandidata iz 18 stranaka

Održavanje izbora u Indoneziji je veliki poduhvat, pošto se arhipelag sa više od 17.000 ostrva proteže kroz tri vremenske zone, a izborni zvaničnici isporučuju glasačke kutije i materijal u daleke regione, u nekim slučajevima putujući satima čamcem, helikopterom ili zaprežnim kolima.

Desetine hiljada kandidata se nadmeću za 20.000 nacionalnih, provincijskih i okružnih pozicija. Oko 10.000 kandidata iz 18 političkih partija se bori za 580 mesta u parlamentu.

AP Photo/Muhammad Hatta
Dopremanje glasačkih kutija na Sumatri

Političke partije su u obavezi da imaju ženu na (najmanje) svakoj trećoj poziciji na svojim stranačkim listama, a partijama je potrebno najmanje četiri odsto glasova širom zemlje kako bi se kvalifikovali za ulazak u parlament.

Stranka ili koalicija mora da kontroliše najmanje 20 odsto mesta u parlamentu kako bi se nominovao predsednički kandidat.

Kako funkcionišu izbori u Indoneziji?

Svako ko je navršio 17 godina može da glasa, osim pripadnika policije i vojske.

Na ovogodišnjim izborima, oko 52 procenta registrovanih glasača ima manje od 40 godina. Trećinu čine mlađi od 30 godina, zbog čega je glas mladih veoma važan.

AP Photo/Trisnadi
Izborni materijal i oprema se isporučuju i konjima

Može da se glasa na više od 820.000 mesta širom zemlje, od 7 sati ujutru do 1 sat nakon ponoći.

Izbore će nadgledati 7 miliona zvaničnika i nezavisnih posmatrača.

Državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju od 5. februara na 3.000 mesta u brojnim zemljama ili poštom.

Zašto su ovi izbori važni?

Smeštena između Indijskog okeana i Pacifika, Indonezija je najveći ostrvski arhipelag. To je četvrta najmnogoljudnija zemlja na svetu sa bogatim kulturnim nasleđem i brojnim prirodnim resursima. Skoro 90 odsto stanovnika, od njih 277 miliona, čine muslimani, što znači da je Indonezija najveća muslimanska država.

Zbog strateške lokacije, zemlja ima i geopolitički značaj, a članica je nekoliko međunarodnih organizacija poput UN, G20 i ASEAN.

Postoji određeno nezadovoljstvo u civilnom društvu, a aktivisti, studenti i univerzitetski profesori su ovih dana govorili o demokratskim standardima u Indoneziji posebno pomenuvši korupciju i nepotizam i sve gori kvalitet života.

Koliko dugo se broje glasovi?

Za predsednika se nadmeću tri kandidata, a pobednik mora osvojiti najmanje 50 odsto glasova i najmanje 20 odsto glasova u svakoj provinciji kako bi izbegao drugi krug.

AP Photo/Vincent Thian
 

Brojne ankete su procenile da bi Subijanto i njegov kandidat za potpredsednika, Gibran Rakabuming Raka, mogli da odnesu pobedu u prvom krugu.

Novi predsednik će biti inaugurisan 20 oktobra.

Brojanje glasova će biti dugačko i mukotrpno, a može trajati i do 35 dana.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike