Ništa od članstva Ukrajine u NATO-u? Britanija: Kijev ne bi trebalo da se nada napretku...

10.02.2024

17:00

0

Britanski ambasador u Alijansi Dejvid Kveri bio je otvoren po tom pitanju

Ništa od članstva Ukrajine u NATO-u? Britanija: Kijev ne bi trebalo da se nada napretku...
NATO - Copyright Profimedia

Ukrajina ne bi trebalo da se nada značajnom napretku u kandidaturi za članstvo u NATO-u na sledećem samitu vojnog bloka, upozorio je britanski ambasador u toj organizaciji Dejvid Kveri. Zapadni mediji su prošlog meseca izvestili da se SAD i Nemačka protive pristupanju Kijeva sve dok je u sukobu sa Moskvom.

Ukrajina je podnela zvaničan zahtev za pridruživanje NATO-u u jesen 2022. godine, pošto je članstvo u bloku predvođenom SAD uvrstila u svoj ustav 2019. godine kao strateški cilj spoljne politike.

Rusija je dosledno izjavljivala da smatra da potencijalni prijem Kijeva u NATO predstavlja veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti. Predsednik Vladimir Putin je takođe naveo želju Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od glavnih razloga zbog kojih je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju protiv suseda u februaru 2022.

U Politikovom podkastu Power Play Kveri je u četvrtak rekao da je „NATO odlučio 2008. da će Ukrajina postati članica, što su lideri na samitu u Vilnjusu ponovo potvrdili“.

Kijev je „sve vreme sve bliže“ postizanju tog cilja, tvrdi diplomata, insistirajući da je Velika Britanija „apsolutno uverena da je mesto Ukrajine u NATO-u“, pri čemu je njeno pristupanje „pitanje vremena“.

Pixabay
 

Dok će se o temi ukrajinskog članstva verovatno razgovarati na samitu bloka u Vašingtonu u julu, „ne očekujem veliki iskorak po tom pitanju, uglavnom zbog verovatne situacije na terenu“, upozorio je Kveri.

Prošlogodišnji samit NATO-a u Viljnusu završio se bez ikakvih jasnih obaveza ili vremenskog okvira za članstvo Kijeva, što je naljutilo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Govoreći uoči sastanka sa ukrajinskim kolegom prošlog meseca, slovački premijer Robert Fico rekao je da će njegova zemlja blokirati kandidaturu Kijeva za članstvo u NATO-u „jer je upravo to osnova trećeg svetskog rata i ništa drugo“. Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je te zabrinutosti, upozoravajući da bi prihvatanje Kijeva u bliskoj budućnosti moglo da uvuče članice NATO-a u sukob sa Rusijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike