Desetine miliona Pakistanaca danas glasaju: Na biračkim mestima hiljade pripadnika vojnih i paravojnih jedinica!

08.02.2024

07:45

0

Na biračkim mestima širom zemlje raspoređeno je desetine hiljada vojnih i paravojnih vojnika

Desetine miliona Pakistanaca danas glasaju: Na biračkim mestima hiljade pripadnika vojnih i paravojnih jedinica!
Vojska u Pakistanu - Copyright Tanjug/AP Photo/Asim Tanveer)

Desetine miliona Pakistanaca izlaze danas na birališta gde će glasati za novu vladu, gotovo dve godine otkako je prethodni premijer Pakistana Imran Kan sišao s vlasti.

Nekoliko minuta uoči početka glasanja Pakistan je suspendovao mobilne usluge, kao i usluge poziva i prenosa podataka, iako s, čini da vaj-faj mreže i dalje rade, javlja BBC.

Portparol pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je ta mera opravdana iz bezbednosnih razloga, navodeći nedavne terorističke incidente u zemlji, uključujući i jučerašnji napad u Beludžistanu u kome je stradalo najmanje 28 osoba.

Zatvaraju se granični prelazi

 

Kako bi se osigirala puna bezbednost, tokom izbornog dana biće zatvoreni i granični prelazi sa Avganistanom i Iranom, rekao je portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodatno, na biračkim mestima širom zemlje raspoređene su desetine hiljada pripadnika vojnih i paravojnih jedinica, a zvaničnici veruju da bi novih napada moglo biti i danas. Izborna komisija Pakistana polovinu od 90.675 biračkih mesta kategorisala je kao "osetljive", što znači da postoji rizik od nasilja, ili „najosetljivije”, što ukazuje na veći rizik.

Stroga pravila izveštavanju o izborima, koji uključuju ono što se može reći o kandidatima, kampanji i ispitivanjima javnog mnjenja, ostaju na snazi do kraja procesa glasanja u 17.00 po lokalnom vremenu, a rezultati izbora moraju biti objavljeni u roku od dve nedelje.

REGISTROVANO 128 MILIONA

Čak 128 miliona ljudi je registrovano za glasanje, od kojih je skoro polovina mlađa od 35 godina. Oni će birati između više od 5.000 kandidata, od kojih je samo 313 žena. Pakistanska muslimanska liga (Navaz) (PML-N) i Pakistanska narodna partija (PPP) smatrane su dvema glavnim partijama koje izlaze na glasanje, ali još uvek nije jasno da li bilo koja stranka može da osvoji većinu, za šta je potrebno 169 od 336 mesta u parlamentu. Glasanje za kandidate iz partije bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana, Tehreek-e-Insaf (PTI), dodatno je otežano, pošto joj je zabranjeno da koristi simbol palice za kriket, u zemlji u kojoj izborni simboli igraju ključnu ulogu usled činjenice da više od 40 odsto njenih građana ne zna da čita. PTI navodi da su korišćene i druge taktike da bi se sprečilo da njihovi kandidati osvoje mesta, uključujući zatvaranje i zabranu održavanja skupova.

Kan se nalazi na služenju najmanje 14 godina zatvorske kazne, a prošle nedelje je osuđen u tri odvojena slučaja u periodu od pet dana, zbog čega njegovo nije moglo da se nađe na današnjim glasačkim listićima.

On se i dalje suočava sa oko 170 optužbi u različitim slučajevima, kažu njegovi advokati. Međutim, za razliku od Kana, lideru PML-N i bivšem pakistanskom premijeru koji se nedavno u zemlju vratio iz samonametnutog egzila, Navazu Šarifu, koji je u vreme poslednjih izbora otpočeo služenje kazne za korupciju, dozvoljeno je da se kandiduje za rekordni četvrti mandat, pošto mu je krajem prošle godine izbisana prethodno doneta doživotna zabrana obavljanja funkcije, zajedno sa krivičnim dosijeom.

Pakistan se bori sa rastućom inflacijom i sve težom ekonomskom situacijom, koja je dodatno pogoršana posle poplava koje su pogodile Pakistan 2022. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike