Izrečena još jedna presuda Imranu Kanu: Pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni na 14 godina zatvora

31.01.2024

11:36

0

Oboma je zabranjeno da obavljaju državne funkcije u narednih 10 godina

Izrečena još jedna presuda Imranu Kanu: Pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni na 14 godina zatvora
Copyright Profimedia

Bivši pakistanski premijer Imran Kan i njegova supruga Bušar Bibi proglašeni su krivim i osuđeni na po 14 godina zatvora zbog nelegalne prodaje dragocenosti koje su bile u vlasništvu države, čime su zloupotrebili svoje pozicije tokom Kanove premijerske funkcije od 2018. do 2022. godine.

Ova presuda, koja je izrečena u gradu Ravalpindi blizu Islamabada, izrečena je dan nakon što je Kan osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

I Kanu i njegovoj supruzi zabranjeno je da obavljaju državne funkcije u narednih 10 godina, a izrečena im je i novčana kazna od po 2,8 miliona dolara.

Optužbe koje su dovela do ovih presuda povezane su sa prodajom državnih poklona i otkrivanjem poverljivog telegrama između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i Islamabadu, koji je sugerisao na moguće međunarodne intrige protiv Kana zbog njegove neutralnosti u ukrajinskom sukobu.

Kanov politički saveznik Šah Mahmud Kureši takođe je osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Ove presude izazvale su oštre reakcije Kanove partije Tehrek-e-Insaf (PTI), koja je osudila presudu kao "uništenje zakona" u Pakistanu za samo dva dana. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike