Pred izbore u Pakistanu ubijen još jedan kandidat! Već poznato ko je odgovoran za atentat

01.02.2024

11:52

0

To je drugo ubistvo kandidata u poslednjih nekoliko nedelja

Pred izbore u Pakistanu ubijen još jedan kandidat! Već poznato ko je odgovoran za atentat
Copyright AP Photo/Mohammad Sajjad

Kandidat za izbore u Pakistanu ubijen je tokom kampanje u sredu, dok je nasilje eskaliralo nedelju dana pre otvaranja biračkih mesta.

Rehan Zeb Kan, nezavisni kandidat povezan sa pakistanskom strankom Tehreek-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Khana, upucan je u "ciljanom ubistvu" kada su naoružani ljudi otvorili vatru na njegov automobil na pijaci u BaDžauru, u provinciji Hajber Pahtunva, prema okružnoj policiji. Još tri osobe su povređene.

Islamska država Horasan, ili ISIS-K, kasnije je preuzela odgovornost za napad.

To je drugo ubistvo kandidata u poslednjih nekoliko nedelja nakon što je Malik Kalim Ulah, nezavisni kandidat za skupštinu provincije Hajber-Pahtunva, ubijen 10. januara dok je išao od vrata do vrata, navodi Rojters.

Pucnjava u sredu je poslednji u nizu napada širom te južnoazijske zemlje usmerenih na političke kandidate i stranke uoči opštih izbora 8. februara.

Takođe u sredu rezidencije i kancelarije nekoliko kandidata Pakistanske narodne partije i izborne kancelarije Pakistanske muslimanske lige napadnute su u provinciji Beludžistan, pri čemu je povređeno najmanje 15 ljudi, izjavio je privremeni ministar unutrašnjih poslova i plemena Beludžistan Zubair Džamali.

Najmanje jedan od napada preuzela je Oslobodilačka vojska Beludža, militantna separatistička grupa.

Samo dan ranije četiri osobe su poginule, a pet je povređeno u eksploziji tokom predizbornog mitinga PTI u gradu Sibi u Beludžistanu, navodi PTI. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

 

 

Kao odgovor na nasilje pakistanska izborna komisija (ECP) sazvala je u četvrtak hitan sastanak bezbednosnih zvaničnika kako bi razgovarali o "pogoršavanju" stanja zakona i reda u dve provincije, navodi se u saopštenju komisije.

Ubistvo u četvrtak usledilo je posle turbulentne nedelje u pakistanskoj politici u kojoj je bivši premijer Kan osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, što je druga presuda protiv njega u dva dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike