Novi udarac za Zelenskog i Netanjahua: Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu!

07.02.2024

21:31

0

Autor: Lj. S.

Za usvajanje sporazuma je bilo potrebno 60 glasova - 49 je bilo za i 50 protiv

Novi udarac za Zelenskog i Netanjahua: Republikanci u Senatu blokirali pomoć Ukrajini i Izraelu!
Senat SAD - Copyright Profimedia

Senat Sjedinjenih Američkih Država nije uspeo danas da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

Za usvajanje sporazuma je bilo potrebno 60 glasova - 49 je bilo za i 50 protiv.  

Glasanje je išlo uglavnom po partijskoj liniji, osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su glasali za, prenosi Foks njuz.

Profimedia
 

Paket od 118 milijardi dolara uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael, pomoć Tajvanu i humanitarnu pomoć Gazi i 20 milijardi dolara u merama za rešavanje istorijske i tekuće krize na južnoj granici. 

On je došao kao odgovor na dodatni zahtev Bele kuće za finansiranje, koji je podnet Kongresu krajem prošle godine.

U srži graničnog paketa bila je "hitna granična vlast" koja je naložila proterivanje migranata, kada njihov broj premaši 5.000 ljudi dnevno u odnosu na sedmodnevni prosek.

To bi suzilo uslove za dobijanje azila uz ubrzavanje procesa sa godina na mesece, obezbedilo bi trenutne radne dozvole za tražioce azila i finansiralo masovno povećanje osoblja na granici i veći broj imigracionih sudija.

AP Photo/Alex Brandon
 

Takođe, uključuje povećan broj zelenih karata, dodatno finansiranje za nevladine organizacije i gradove koji primaju migrante, 650 miliona dolara za finansiranje graničnih zidova i 450 miliona dolara za zemlje koje mogu da prihvate i ponovo nasele ilegalne imigrante.

Senatori će sada preći na još jedno glasanje o pomoći za nacionalnu bezbednost - koja takođe uključuje milijarde za saveznike Indo-Pacifika i 10 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, Ukrajinu i druge nacije - bez graničnih reformi.

Činilo se da taj zakon u sredu rano ima sve veću podršku za prevazilaženje proceduralne prepreke, ali republikanski senatori su sa popodnevnog sastanka izašli sa manje optimizma u pogledu njegove budućnosti, prenosi Vašington post.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike