"Boing" prvi put javno priznao grešku! Na avionu se otvorila rupa usred leta, pa prizemljeno 170 letelica: "Potresen sam do srži"

10.01.2024

19:58

0

Kalhun je rekao da je bio "potresen do kostiju" nesrećom, koja je ponovo pokrenula pritisak na "Boing" zbog njegove problematične serije aviona

"Boing" prvi put javno priznao grešku! Na avionu se otvorila rupa usred leta, pa prizemljeno 170 letelica: "Potresen sam do srži"
Copyright Profimedia/Iks_@theanthonydavis

Izvršni direktor "Boinga", Dejv Kalhun, nedavno je priznao greške američkog proizvođača aviona dok je više od 170 letelica i dalje prizemljeno četvrti dan zaredom.

U izjavi upućenoj zaposlenima, Kalhun je naglasio posvećenost kompanije u rešavanju problema koji su doveli do prizemljenja ovog broja aviona. Posebno je istakao da će kompanija preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurala da se incidenti poput nedavne eksplozije panela u vazduhu više nikada ne ponove.

Najviši zvaničnik kompanije za proizvodnju aviona Sten Dil je na sumornom sastanku u gradskoj većnici u Rentonu - gradu u saveznoj državi Vašington, u kojoj se proizvodi model 737 - rekao da "Boing" priznaje stvarnu ozbiljnost nesreće dok pokreće provere kontrola kvalitete i procesa.

Kalhunove primedbe bile su prvo "Boingovo" javno priznanje grešaka od kada je u petak u letu eksplodirao panel u punom avionu 737 MAX 9, ostavljajući zjapeću rupu pored praznog sedišta.

Kalhun je rekao da je bio "potresen do kostiju" nesrećom, koja je ponovo pokrenula pritisak na "Boing" zbog njegove problematične serije aviona skoro pet godina posle krize MAX-a izazvane smrtonosnim nesrećama u Indoneziji i Etiopiji.

- Kao prvo, pristupićemo ovome priznajući svoju grešku - rekao je Kalhun zaposlenima.

"Aljaska erlajns" i "Junajted erlajns", dva američka prevoznika koja koriste privremeno prizemljene avione, pronašli su labave delove na sličnim letelicama, što je izazvalo strah da bi takav incident mogao da se ponovi.

"Boing" je saopštio osoblju da se nalazi tretiraju kao "pitanje kontrole kvaliteta" i da su u toku provere kod kompanije i dobavljača trupa "Spirit aerosistems".

"Boing" je poslao pisane naloge svojim pogonima i fabrikama svojih dobavljača kako bi osigurao da se takvi problemi reše i kako bi sproveo opsežnije provere sistema i procesa, rekli su.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike