Medvedev najavio raspoređivanje oružja na ostrvima koja Japan smatra svojim: To nisu sporne teritorije, već Rusija

31.01.2024

12:03

0

Potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev najavio je da će Moskva rasporediti novo oružje na Kurilskim ostrvima, koja su u centru teritorijalnog spora sa Japanom

Medvedev najavio raspoređivanje oružja na ostrvima koja Japan smatra svojim: To nisu sporne teritorije, već Rusija
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File

Potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev najavio je da će Moskva rasporediti novo oružje na Kurilskim ostrvima, koja su u centru teritorijalnog spora sa Japanom.

Medvedev je istakao da Rusija nije protiv potpisivanja mirovnog sporazuma sa Japanom, ali da je to moguće samo ako Tokio prestane da osporava status ostrva, prenosi TASS.

Rusija i Japan nisu uspeli da potpišu mirovni sporazum o formalnom okončanju sukoba iz Drugog svetskog rata, što dodatno komplikuje situaciju.

- Niko nije protiv mirovnog sporazuma pod uslovom da je "teritorijalno pitanje" jednom zauvek zatvoreno u skladu sa Ustavom Rusije - rekao je Medvedev na svom zvaničnom nalogu na Iksu.

Ruski ustav, izmenjen 2020. godine, zabranio je predaju teritorije stranoj sili.

 

 

Medvedev je rekao da će Japan takođe morati da prihvati da će Rusija razviti Kurilska ostrva i tamo postaviti novo oružje.

- Baš nas briga za „osećanja Japanaca“ u vezi sa takozvanim Severnim teritorijama. To nisu sporne teritorije, već Rusija. A oni samuraji koji se osećaju posebno tužni mogu da okončaju svoj život na tradicionalan japanski način, tako što će počiniti sepuku (japansko ritualno samoubistvo izvlačenjem creva). Ako se usude, naravno - dodao je bivši predsednik Rusije.

Kurilska ostrva, poznata u Japanu kao Severne teritorije, ostaju ključna sporna tačka između dve strane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike