Francuski poslanik pozvao na prekid vojne pomoći Kijevu: Mi ne branimo Ukrajinu, vodimo je u izumiranje, SAD uživaju u propasti Evrope

23.01.2024

19:50

0

Političar je istakao i da Zapad, uprkos tome što zna da će se sukob završiti sporazumom sa Rusijom, i dalje podgreva situaciju

Francuski poslanik pozvao na prekid vojne pomoći Kijevu: Mi ne branimo Ukrajinu, vodimo je u izumiranje, SAD uživaju u propasti Evrope
M1 Abrams - Copyright Profimedia

Poslanik donjeg doma franucskog parlamenta, lider političkog pokreta "Ustani, Francusko", Nikolas Dipon-Enjan, izrazio je snažno protivljenje isporukama zapadnog oružja, uključujući francusko, Kijevu.

U izjavi za televiziju Public Senat, Dipon-Enjan tvrdi da ove isporuke ne samo da ne pomažu Ukrajini, već da podstiču sukob i dovode je do uništenja.

- Ja sam veliki protivnik ovih isporuka. Mi ne branimo Ukrajinu, na takav način vodimo je u izumiranje, vodeći nemoralni proksi rat - dodao je on, rekavši da ukrajinski predsednik Zelenski nastavlja sukob po nalogu Sjedinjenih Država, a da njegov korumpirani režim vodi rat pod pritiskom SAD.

- SAD su presrećne da vide raspad Evrope. Plaćamo četiri puta više za gas, trenutno smo u ekonomskoj i agrarnoj krizi, dok bi situacija oko Ukrajine mogla da bude rešena potpisivanjem sporazuma - dodao je on i napomenuo da bi takav sporazum mogao da obuhvata demilitarizaciju i neutralnost Ukrajine.

Političar je istakao i da Zapad, uprkos tome što zna da će se sukob završiti sporazumom sa Rusijom, i dalje podgreva situaciju. Tvrdnje o navodnim ruskim planovima za napad na baltičke zemlje i Poljsku Dipon-Enjan naziva fikcijom.

On je pozvao na neophodan kompromis u vezi sa situacijom oko Ukrajine, uz naglasak da Francuska treba da bude igrač koji će ponuditi dugoročno mirno rešenje.

Dipon-Enjan zaključuje da je, iako Zapad pruža podršku Kijevu, Moskva ranije naglašavala da to neće uticati na rusko sprovođenje ciljeva postavljenih u okviru specijalne vojne operacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike