Da li možemo očekivati primirje? Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca

28.01.2024

07:27

0

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene zaroboljenike

Da li možemo očekivati primirje? Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca
Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael pauzirao na dva meseca vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma koji bi tek trebalo da bude postignut predviđaju prekid vatre u dve faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi zatim nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

Novi sporazum takođe će zahtevati od Izraela da dozvoli isporuke većih količina humanitarne pomoći u Gazu.

AP Photo/Hatem Ali
 

 

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav dogovor mogao postaviti temelje za trajno rešenje sukoba.

Dnevnik Njujork tajms u subotu je prvi objavio da je postignut napredak ka postizanju sporazuma o prekidu vatre u zamenu za preostale taoce.

Očekuje se da će direktor CIA Bil Berns razgovarati o konturama novog sporazuma kada se danas Francuskoj bude sastao sa Davidom Barneom, šefom izraelske obaveštajne agencije Mosad, katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom.

Razgovori će biti usredsređeni na pregovore o taocima, rekli su za AP trojica zvaničnika upoznatih sa najavljenim sastankom.

Predsednik SAD Džozef Bajden u petak je telefonom razgovarao o situaciji sa taocima sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i emirom Katara, šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem.

- Oba arapska lidera su potvrdila da je dogovor o taocima ključan za uspostavljanje produžene humanitarne pauze u borbama i obezbeđivanje dodatne humanitarne pomoći. Oni su istakli hitnost situacije i pozdravili blisku saradnju svojih timova koji nastoje da unaprede rezultate nedavno održanih razgovora - saopšteno je iz Bele kuće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike